Budi dio naše mreže

Donosimo pregled najvažnijih događaja koji su se dogodili 5. siječnja 1991., 1992., i 1994. godine.

/ Borna Marinić

Na današnji dan 1991. Milan Martić obavijestio je savezne jugoslavenske vlasti, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i republičke sekretarijate unutrašnjih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine, te policijske uprave u Zadru, Šibeniku, Gospiću, da je 4. siječnja osnovan Sekretarijat unutrašnjih poslova SAO Krajine sa sjedištem u Kninu. U njegov sastav ulaze milicijske stanice Benkovac, Donji Lapac, Dvor na Uni, Glina, Gračac, Knin, Kostajnica, Obrovac, Titova Korenica i Vojnić, naveo je u priopćenju Martić, novo imenovani sekretar tog sekretarijata.

Na današnji dan 1992. godine brojni građani Kutine na komemorativnom skupu oprostili su se od šest hrvatskih branitelja poginulih 23. studenoga u borbama kod sela Korita iznad Novske. Tijela poginulih rodbina je dobila nakon razmjene poginulih 3. siječnja, koju je Hrvatska vojska obavila s banjalučkim korpusom u nazočnosti Europske misije.

Razmjena zarobljenih i omogućavanje prometa Jadranskom magistralom od mosta na Brsečini nedaleko od Neuma preko Slanoga do Dubrovnika, kao i cestama u unutrašnjosti tog južnoga dijela Hrvatske, bile su glavne teme razgovora 5. siječnja 1992. između predstavnika HV-a i JNA, uz posredovanje članova promatračke misije EZ-a u Zamaslini, mjestu na poluotoku Pelješcu, koje je okupirala jugovojska. Pregovori nisu uspjeli te je Hrvatska vojnim akcijama uskoro deblokirala Dubrovnik

Sredstva javnog informiranja u Hrvatskoj iznijela su tog dana informaciju kako je od 3. siječnja u 18 sati, kad je nastupilo primirje, mir prekršen 84 puta. Primirje je prekršeno u Osijeku, minobacačka i topnička vatra otvorena je na Nuštar, vukovarsku Mitnicu, Vinkovce…; na užem dubrovačkom području otvorena je topnička vatra s Brgata na Srd, a iz Lozice je otvorena vatra na gliser HV-a koji je u Koločepskom kanalu spašavao barku bez posade; otvorena je vatra i na tegljač «Saturn», koji je iz dubrovačke u korčulansku marinu vukao 21 jahtu; provokacija je bilo na zadarskom području, a također i na sisačkom bojištu. Oprez je vladao u Karlovcu i Dugoj Resi.

Na današnji dan 1994. hrvatski intelektualci Muslimani uputili su pismo predsjednicima Tuđmanu i Izetbegoviću, u kojem se između ostalog kaže: „Savezništvo i prijateljstvo Muslimana i Hrvata ne vidimo samo kao aktualan politički kompromis, nego kao trajan obostrani povijesni interes. I Muslimani i Hrvati na udaru su imperijalne Garašaninove militantne velikosrpske ideje, koja je već drastično pokazala svoje genocidne zube, a dosadašnji sukob između Muslimana i Hrvata samo je išao u prilog agresivnih istočnih osvajača.”

Veleposlanica SAD-a pri UN-u Madeline Albright nakon dolaska u zagrebačku zračnu luku izjavila je da njezina zemlja podržava teritorijalni integritet i cjelovitost Hrvatske te da se agresija ni na koji način ne može opravdati.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja