Budi dio naše mreže

Izdvajamo nekoliko događaja koji su se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Izdvajamo sljedeće događaje:

  • Na današnji dan, 11. svibnja 1992., JNA je dalje napadala na bojištima od Slavonije do Dalmacije. U Osijeku su granate iz Baranje padale po Podravlju, Tvrđavici i Retfali. Neprijatelj je počeo upotrebljavati zapaljive projektile koji uz razaranja izazivaju i velike požare. 
  • Na području novogradiške fronte neprijatelj je nešto poslije 15 sati iz Donjih Bogićevaca započeo minobacački napad na Pivare. Sa svojih uporišta na Psunju neprijatelj je ispalio više projektila na Pakrac, Prekopakru i Kusonje. Izveden je topnički napad na Karlovac i okolicu te na Gospić i okolicu. Nekoliko granata tijekom dana upućeno je na položaje u Ribniku, a navečer je ispaljeno dvadesetak minobacačkih granata na područje Perušićke kose i u smjeru Perušića.
  • Neprijatelj je oko 15:30 sati ispalio tri topnička projektila na Zadar. U ranim popodnevnim satima iz zrakoplovne baze u Zemuniku napadan je Donji Zemunik i Galovac. Mira nije bilo ni na skradinskom dijelu bojišnice. Iz neprijateljskih uporišta u Vujku, Pamučarima, Bratiškovcima i Čistoj Maloj otvarala se vatra na položaje HV-a u Dubravicama, Velikoj Glavi, Bičinama, Pešića Glavi, Prisapu i Radišićima.
  • Na današnji dan 1992. godine u Predsjedničkim dvorima, pod predsjedanjem predsjednika Franje Tuđmana, održana je 9. sjednica Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti. Vijeće je razmotrilo situaciju nastalu zbog ponovljenog oružanog sukoba između hrvatskih i muslimanskih postrojbi u BiH, posebno zbog toga što se u nekim sredstvima priopćavanja i međunarodnim institucijama i Hrvatska proziva kao odgovorna za te sukobe. Vijeće se založilo za trenutačan prekid svih neprijateljstava, za provedbu Vance-Owenova plana gdje je to moguće, odlučno opovrgava glasine o prisutnosti i umiješanosti u te sukobe legalnih postrojbi Hrvatske vojske. Zaključeno je da se predloži predsjedniku Predsjedništva BiH Izetbegoviću i predsjedniku Vlade Republike BiH Akmadžiću održavanje sastanka državnih delegacija Hrvatske i BiH u Mostaru radi utjecaja na zaustavljanje sukoba i otklanjanje neprijateljstava između predstavnika hrvatskog i muslimanskog naroda u BiH.
  • Istog dana 24 Hrvata, civila iz Bosanske Gradiške, zamijenjena su u Dragaliću kod Nove Gradiške, gdje su prešli na područje Republike Hrvatske. Istodobno je 18 Srba iz Nove Gradiške te iz područja Požeške i Brodske općine prešlo na područje BiH.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja