Budi dio naše mreže

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo nekoliko događaja koji su se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Iz kronologije Republike Hrvatske, autorice Marije Sentić, izdvajamo:

  • 27. travnja 1992. Kina i Maroko priznale su neovisnost Republike Hrvatske.
  • Istog dana započelo je u Zagrebu plenarno zasjedanje katoličkih biskupa s područja bivše Jugoslavije. Zaključeno je, s obzirom da više ne postoji Jugoslavija, da ne može ostati ni Biskupska konferencija Jugoslavije. U vezi s novim strukturiranjem biskupskih konferencija naglašeno je da dokidati i osnivati nove konferencije može samo Sveta Stolica. Stoga je zaključeno da će se zamoliti Svetu Stolicu da dokine dotadašnju Biskupski konferenciju Jugoslavije te će se predložiti osnivanje slovenske i hrvatske biskupske konferencije. Pitanje biskupa istočnoga dijela Biskupske konferencije Jugoslavije ostalo je otvoreno.
  • Također tog 27. travnja 1992. neprijateljski napadi su nastavljeni uzduž svih linija fronte, osobito na sjeveroistočnom i južnom bojištu, a u više navrata povrijeđen je i zračni prostor Hrvatske. Na vinkovačkom području neprijatelj je iz Karadžićeva s nekoliko topovskih projektila gađao vinkovačko naselje Borinci, a iz Tordinaca naselje Novo Selo. Detonacije su odjekivale u raznim dijelovima grada. Iz Baranje je otvarana vatra na središnji i istočni dio Osijeka.
  • 27. travnja 1995. ministar obrane RH Gojko Sušak, izaslanik predsjednika Republike i vrhovnoga zapovjednika Hrvatske vojske, dr. Franje Tuđmana, otvorio je u Osijeku Prve gardijske športske igre Hrvatske vojske.
  • Istog dana predsjednik RSK Mile Martić i komandant Glavnoga štaba Srpske Vojske Krajine general major Milan Čeleketić boravili su u Okučanima, gdje su mještanima na zboru govorili da otvaranje autoceste i odlazak Srba izvan okupiranih dijelova Hrvatske dovodi u pitanje „suverenost i legitimitet” njihove države.
  • Također, tog 27. travnja 1995. potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Mate Granić otputovao je u New Delhi, u trodnevni službeni posjet Indiji. To je bio prvi službeni posjet jednog visokoga hrvatskog dužnosnika Indiji, a čija svrha je bila daljnje jačanje dobrih političkih, a posebice nedovoljno razvijenih gospodarskih odnosa dviju zemalja.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja