Budi dio naše mreže

Franjo Tuđman u istočnoj Slavoniji

Na današnji dan, 21. srpnja 1991. godine, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman posjetio je istočnu Slavoniju u kojoj je tog mjeseca došlo do eskalacije sukoba između Hrvata i Srba.

/ Borna Marinić

Zajedno s delegacijom, u kojoj su bili zamjenik ministra unutarnjih poslova Slavko Degoricija, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks te zamjenik ministra obrane Gojko Šušak, Franjo Tuđman najprije je posjetio Osijek. Ondje se iza zatvorenih sastao s gradonačelnikom Zlatkom Kramarićem i članovima predsjedništva i izvršnog vijeća općine Osijek. Nakon sastanka novinarima HRT-a između ostalog kazao je:

„Moj dolazak ovdje imao je i tu svrhu da vodstvu Osijeka, građanima Osijeka, pučanstvu istočne Slavonije dokažemo da je čitava Hrvatska ovdje i da nema govora o tome kako su se čak neki dezinformatori trudili širiti, da je Hrvatska spremna na ustupanje istočne Slavonije. Ni pedlja, kao što rekoh već nekoliko puta, ustupiti nećemo. I prema tome, Hrvatska će naći snage da pomogne ovome puku ovdje da obrani istočne granice Hrvatske, ali bih htio isto tako uputiti poziv i srpskom pučanstvu da je krajnje vrijeme da razmisli o načinima da se odlijepi od četničkih obmana i da ne nasjeda lažima i da samo pridonese tome da ostvari suživot s Hrvatima, Mađarima i svima drugima na ovome tlu.“

Na upit novinara norveške televizije o tome je li moguć rat između Hrvatske i Srbije doktor Franjo Tuđman odgovorio je idućim riječima:

„Da. Iako se mi na neki način nalazimo u ograničenom ratu na ovome tlu, a upravu sam čuo danas na sastanku da je iz Vojvodine bila otvorena teška paljba preko Dunava prema hrvatskim mjestima što znači da taj rat Srbija već na svoj način vodi. Prema tome, mi ćemo sve učiniti da vodstvu Srbije predočimo da je to potpomaganje četničkog odmetništva na hrvatskom tlu prešlo onu granicu koja može biti veoma pogibeljna ne samo za izbijanje rata nego za samo srpsko pučanstvo u ovom dijelu Hrvatske koje ono tobože uzimaju u zaštitu, a koje nije uopće ugroženo.“

Nakon šetnje gradskim središtem Osijeka, Franjo Tuđman uputio se u Vukovar gdje je s pratnjom posjetio Policijsku upravu u kojoj ga je Stipo Pole, ratni načelnik vukovarske Policijske uprave, izvijestio o stanju sigurnosti u toj općini. Sastanku je prisustvovao i zapovjednik obrane Vukovara Tomislav Merčep. Nakon sastanka Tuđman je van protokola prošetao centrom grada i uz Dunav nakon čega se uputio u Vinkovce gdje je predsjednika dočekao gradonačelnik Tihomir Zovak sa suradnicima. Tih dana ondje je situacija bila posebno napeta zbog minobacačkog napada na grad iz prigradskog naselja Mirkovci. Nakon jednosatnih razgovora s gradskim čelnicima Franjo Tuđman zaključio je:

„Stekao sam osobnu sliku o zbivanjima ovdje. Zadovoljan sam sa spremnošću ljudi da brane slobodu i demokraciju.“

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
dr. Franjo Tuđman

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja