Budi dio naše mreže

Izdvajamo nekoliko događaja koji su se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Izdvajamo sljedeće događaje:

24. svibnja 1991. predsjednik RH dr. Franjo Tuđman boravio je u dvodnevnom posjetu Italiji i Svetoj Stolici. Susreo se s papom Ivanom Pavlom II., talijanskim predsjednikom Francescom Cossigom i premijerom Giulianom Andreottijem. U hrvatskoj državnoj delegaciji bili su i potpredsjednik Vlade RH dr. Franjo Gregurić, ministar vanjskih poslova dr. Davorin Rudolf, predstojnik Ureda predsjednika RH Hrvoje Šarinić i savjetnik u tom uredu Božidar Petrač.

24. svibnja 1992. predsjednik RH dr. Franjo Tuđman vratio se iz New Yorka u Zagreb. U povodu prijema Hrvatske u UN, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, priređen je svečani doček hrvatskoj delegaciji. Tom prilikom hrvatski predsjednik obratio se svekolikoj hrvatskoj javnosti poručivši joj: „Imamo svoju Hrvatsku i znat ćemo je sačuvati.”

24. svibnja 1993. predsjednik hrvatske državne komisije za granice dr. Davorin Rudolf te potpredsjednik slovenske Vlade i ministar vanjskih poslova dr. Lojze Peterle razgovarali su u Ljubljani o problematici određivanja granica među dvjema državama, odnosno o granici na rijeci Dragonji dokumenti pokazuju da je granica stari tok, no tu činjenicu Slovenci ne prihvaćaju.

U noći s 24. na 25. svibnja 1993. srpski su pobunjenici oružano izazivali na karlovačkom, dugoreškom i ogulinskom području. Pucali su iz Banske Selnice na Rečicu i Sišljević iz Jelaša na Turanj i Grubišiće na Soču te iz područja oko Vojnovca na Poljake. Na obrambenim položajima kod Nuštra lakše su ranjena dva hrvatska vojnika.

24. svibnja 1995. predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić uputio je predsjedniku SAD-a Billu Clintonu pismo u kojem ga upozorava na teško stanje katolika i Hrvata u Banjalučkoj biskupiji te moli za pomoć.

Istog dana predstojnik Ureda predsjednika Republike i predsjednik Povjerenstva za odnose s UNCRO-om, Hrvoje Šarinić uputio je pismo posebnom izaslaniku glavnoga tajnika UN-a za područje bivše Jugoslavije Akashiju, u kojem mu u prilogu šalje pismo banjalučkoga biskupa Komarice, koje je uputio predsjedniku Tuđmanu, a u kojem se vrlo iscrpno govori o teškom položaju Hrvata u Banjalučkoj biskupiji.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja