Budi dio naše mreže

Donesen Sporazum saborskih stranaka o Vladi demokratskog jedinstva

Na današnji dan, 2. kolovoza 1991. godine, donesen je Sporazum saborskih stranaka o Vladi demokratskog jedinstva. Bio je to jedan od ključnih događaja koji su prethodili slobodi i neovisnosti Republike Hrvatske.

/ Borna Marinić

Bili su to trenuci u kojima je započinjala najteža agresija na Hrvatsku, a međunarodni faktori nisu blagonaklono gledali na težnje hrvatskog naroda za samostalnošću. Predsjedniku Republike Hrvatske, doktoru Franji Tuđmanu, postalo je jasno da treba udružiti sve snage u obrani zemlje. U takvim okolnostima on se odlučio na novu, posve drukčiju Vladu. S mjesta njezina predsjednika razriješio je Josipa Manolića, a mandat je povjerio Franji Greguriću koji se u jednom od intervjua prisjetio koja je bila glavna zadaća njegove vlade:

„Prvi zadatak je bio organizirati djelotvornu obranu Republike Hrvatske u nametnutom ratu i uspostaviti pravni poredak, drugo zaštititi cjelokupno stanovništvo u ugroženom području bez obzira na nacionalnu pripadnost itd. Osigurati snabdijevanje, osigurati uvjete za demokratsko rješenje problema suživota dijelova hrvatskog i srpskog naroda koji žive u Hrvatskoj, osigurati gospodarske uvjete za život i razvoj hrvatske, mislim da je zadnja točka bila ubrzati postupak razdruživanja s Jugoslavijom.“

Nakon što je na današnji dan donesen sporazum između svih sedam parlamentarnih stranaka, novi je mandatar 3. kolovoza 1991. u hrvatskome Saboru objavio sastav neobične Vlade koju su činili razni stranački i nestranački ministri. Zato je ta vlada dobila naziv „Vlada demokratskog jedinstva Hrvatske“. Imala je tri potpredsjednika: nestranačkog Milana Ramljaka, SDP-ovca Zdravka Tomca i HDZ-ovca Matu Granića. 

„U toj vladi je bilo pedeset i jedan posto, gledajući strukturno, HDZ-a, ostali su bile druge stranke i vanstranački ljudi. Prema tome to je prva koalicijska vlada“, prisjetio se Franjo Gregurić u serijalu „Rat prije rata“.

U trinaest mjeseci koliko je ta Vlada djelovala, Hrvatska se borila i politički djelovala na svjetskoj sceni. Hrvatsku je u siječnju 1992. priznala većina europskih zemalja, a četiri mjeseca poslije primljena je i u Ujedinjene narode. Usto je uvedeno je tržišno gospodarstvo i uglavnom izbjegnuta ratna ekonomija. Unatoč katkad nemogućim uvjetima, osigurano je dovoljno hrane i drugih potrepština za stanovništvo i vojsku te organizirana domaća proizvodnja oružja i vojne opreme. Uspostavljena je hrvatska carinska služba, uveden nacionalni monetarni sustav, a ojačana je i hrvatska vojska i policija. 

No zbog političkih razmirica Vlada nacionalnog jedinstva često je mijenjala sastav što ipak nije umanjilo njezinu važnost. Na dan kad je Franjo Tuđman drugi puta izabran za predsjednika Hrvatske, 12. kolovoza 1992. godine, Franjo Gregurić razriješen je s mjesta premijera, a na njegovo mjesto imenovan je Hrvoje Šarinić.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja