Budi dio naše mreže

Zvona za Vukovar neka zazvone u 18 sati i 11 minuta. Zvonimo u znak sjećanja na 18. studenoga 1991., dan kada je pao Vukovar.

/ at

Plenarno, 59. zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije održano je pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića u Zagrebu od 16. do 18. listopada, a na kraju zasjedanja biskupi su pozvali da se i ove godine 18. studenog u 18.11 sati oglase crkvena zvona u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i na sve žrtve Domovinskoga rata.

Ideja je to započeta prošle godine kada je Franjevački samostan u Vukovaru odlučio upotpuniti obilježavanje 18. studenoga u Vukovaru s inicijativama “ZVON za Vukovar” i “Zid križeva”.

Zvona za Vukovar neka zazvone u 18 sati i 11 minuta.

Svake godine 18. studenoga u točno 18 sati i 11 minuta zvona svake crkve u Hrvatskoj neka zazvone u znak sjećanja na žrtvu Vukovara, pozivajući na molitvu kako za žrtve zlodjela tako i za one koji su ih počinili.

Mnogi hodočasnici koji su proteklih godina pohodili Franjevački samostan prilikom posjeta Vukovaru na dar su poklanjali križeve koje su donosili iz svojih župa. Promatrajući spontanu želju hodočasnika iz raznih župa da njihovi križevi ostanu u Vukovaru kao znak da su ga pohodili, franjevci su je odlučili proširiti i ovjekovječiti na poseban način te se tako rodila inicijativa “Zid križeva”. Prilikom formiranja Franjevačkog muzeja Vukovar izdvojili su prostor u kojem će izložiti, osim spomenutih križeva, i po jedan križ iz svake župe u Hrvatskoj.

Zvonimo u znak sjećanja na 18. studenoga 1991., dan kada je pao Vukovar.

Prošle godine je, prilikom objašnjenja ove inicijative , gvardijan franjevačkog samostana fra Ivica Jagodić istaknuo da je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara jedna od najvažnijih obljetnica novije hrvatske povijesti uopće, ali je također upozorio da “unatoč svim naporima da se žrtva Vukovara naglasi i da se svijest o njoj održi živom u srcima hrvatskog naroda, vrijeme, baš kao i uvijek, čini svoje”. Fra Ivica je tada primjetio da se smanjuje svijest o ovoj iznimno važnoj obljetnici što je vidljivo iz rezultata ankete iz 2010. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u kojoj se ispitanike pitalo što se u novijoj hrvatskoj povijesti dogodilo 18. studenog, a niti jedan od 40 ispitanika nije znao točno odgovoriti. Upravo zato biskupi pozivaju da nastavimo zvoniti u znak sjećanja na 18. studenoga 1991. kada je, nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja, pao grad Vukovar.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja