Budi dio naše mreže

„Pozivamo vas da se uključite u predivnu inicijativu župe Bezgrešnog Srca Marijina na slavonskobrodskoj Budainci”, objavio je i Studentski katolički centar iz Slavonskog Broda, na svojim službenim facebook stranicama, jer velika je želja u gradu na Savi, među vjernicima, otvoriti kapelicu u kojoj će Isus biti izložen klanjanju neprekidno dvadeset i četiri sata - svaki dan.

/ anh

Od klanjatelja u Slavonskom Brodu se ‘samo’ traži da jedan sat u tjedan dana, koji sami odaberu, provedu s Isusom u tišini i zato je bilo važno ovaj glas o velikoj novosti što više proširiti u šestom po veličini gradu u Hrvatskoj koji sa svojom širom okolicom broji oko 60.000 stanovnika.

Ukoliko se želi uzeti jedan termin i biti redoviti molitelj može se prijaviti župniku vlč. Tomislavu Ćorluki na njegov broj telefona 098 631 063.

vlč. Tomislav Čorluka (Foto: IKA)

Za ozbiljnu prijavu u ovom međunarodnom projektu – koji intenzivno živi i u nekim drugim našim gradovima – inače je potrebno dati svoje ime, prezime, kontakt broj, internetsku adresu, a dijelove dana u kojima se želi provesti svoj sat ili više sati dežurstva iz Koordinacije Trajnog euharistijskog klanjanja (TEK) u Hrvatskoj dijele na ovaj način: zora (00.00- 6.00), jutro (6.00 – 12.00), poslijepodne (12.00 – 18.00) i večer (18.00 – 24.00).

U ovome trenutku, barem što se tiče Slavonskog Broda, točan sat dežurstva i molitve pred Presvetim sa zainteresiranima dogovorit će se naknadno, a onima koji im se priključe nude ujedno mogućnost da budu koordinatori unutar same organizacije.

Slavonskobrodska župa Bezgrešnog Srca Marijina na Budainci o ovome svome hvalevrijednom pothvatu se i oglasila jednim malim proglasom:

„U planu imamo – ako bude Božja volja, čim okupimo dovoljno klanjatelja – u našoj kapeli na koru započeti s trajnim Euharistijskim klanjanjem. Za sada imamo gotovo 70 klanjatelja. Treba nas biti više od 200. Prijave primamo svakodnevno.”

Pojašnjavaju da je Gospodin Isus Krist želio s nama ostati prisutan na osobit način i zato je prije svoje muke i smrti, u noći Posljednje večere, ostavio svojoj crkvi najveći dar – samog sebe – pod prilikama kruha i vina u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

„To otajstvo Crkva neprekidno slavi i od njega živi već 2000 godina. Vjera u Isusovu stvarnu prisutnost u Presvetoj Euharistiji kroz povijest poprimila je različite oblike štovanja. U ove naše dane zadivljuje sve veća želja u cijelom svijetu za otvaranjem kapela danonoćnog klanjanja- kapela u kojima u kojima će Isus biti izložen klanjanju neprekidno 24 sata, svakog dana.”

Naglašavaju iz Slavonskog Broda da im je velika radost jer je upravo njihova kapela na Budainci može biti sedma u Hrvatskoj u nizu takvih kapela gdje se danonoćno štuje euharistijski Krist.

„Svi oni koji budu dolazili u ovu kapelicu znaju kakav je to blagoslov za njihov duhovni život, obitelj, župu, gradi, crkvu.”

Stoga iz ove župe pozivaju pozivaju: Pridruži se i ti onim klanjateljiima koji pred Kristovim euharistijskim Licem nalaze odgovore na svoja životna pitanja.

Od klanjatelja se traži da jedan sat u tjedan dana, koji sami odaberu, provedu s Isusom u tišini, iako ima onih koji će doći kad stignu, a ne žele se vezati. no jako je važno „da imamo one koji su uzeli po jedan sat, a lako je ponekad kad ne možete, naći zamjenu”.

Kapelica u Crikvenici

Inače, kako je za Hrvatsku katoličku mrežu krajem prošle godine – povodom svetkovine Bezgrešnog začeća kada je započelo Trajno euharistijsko klanjanje u Vukovaru u crkvici Sv. Roka, izjavila Nada Burum, glavna koordinatorica Trajnog euharistijskog klanjanja u Hrvatskoj:

Očekuje se u skorije vrijeme da će u zemlji ovakva kapela biti otvorena u još nekoliko mjesta i gradova. S imenima ipak nije željela izlaziti još u javnost, ali je potvrdila da se i u glavnome gradu intenzivno traga za jednim takvim mjestom. Uvjeti koji moraju biti zadovoljeni jesu: lokacija, zainteresirani svećenik i dovoljan broj prijavljenih molitelja.

Do sada kapelica trajnoga klanjanja postoji u Crikvenici, Rijeci, Dubrovniku, Splitu, Đakovu, Vukovaru i izgledno uskoro u Slavonskom Brodu.

Tekst ćemo zaključiti riječima Sv. Tome Akvinskog (1225. -1274.), velikog naučitelja Crkve, s kojima se diče i mrežne stranice prve hrvatske kapelice ‘Milosrdnog Isusa’ za danonoćno klanjanje župe Uznesenja Marijina u Crikvenici:

„Više sam naučio iz klanjanja pred Presvetim nego iz svih knjiga koje sam proučavao.“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja