Budi dio naše mreže

Priča o prvopričesniku Marcu obradovala je njegovu obitelj, ali i čitavu njegovu župnu zajednicu.

/ ps

Obitelj desetogodišnjeg Marca u Španjolskoj je obitelj koja prakticira svoju vjeru i redovito idu zajedno na misu. U području gdje je sve manje vjernika, vrlo je malo ljudi koje šalju djecu na pripravu i primanje sakramenata, a oni koji to čine nakon toga prestaju ići u crkvu. Marc je najstariji od četvero djece, a u 2021. primio je prvu pričest, za koju se pripremao dvije godine, piše Aleteia. 

Kada je došao dan njegove prve pričesti, članovi rodbine su mu dali neke darove. Primjerice, svjedoči njegova baka, njen je suprug Marcu poklonio nalivpero, jer ga Marc voli promatrati kako piše njome i oponaša ga. Primio je i sat i škapular. Jedan od članova rodbine je pak Marcu odlučio pokloniti novac s porukom – “Kupi si što god poželiš”.
Marcove su oči zasjale kada je vidio novčanicu u kuverti. Njegov su roditelji smatrali kako je to dobra prilika da njihov sin raste u samostalnosti i odluči na što potrošiti novce.
Idućeg jutra za doručkom, majka ga je upitala je li odlučio što će učiniti s darovanim novcima.

Te večeri, njegova je majka prije spavanja promišljala što će Marc tim novcima kupiti. Videoigricu? Tenisice? Uštedjeti? Počastiti prijatelje? Idućeg jutra za doručkom, majka ga je upitala je li odlučio što će učiniti s darovanim novcima. “Dat ću  novce svojoj župi”, jednostavno je odgovorio njen sin. “U župi”, objasnio je, “uče me razne stvari i pomažu onima u potrebi. S ovim novcima, moći ćemo nekome drugome pomoći”.

“Njegovi roditelji ga nisu na to potakli. Ipak, jasno je kako ono što je naučio na vjeronauku, u školi i u domu je popraćeno djelima, svjedočanstvima pravog kršćanskog života”, rekla je dječakova baka. Spomenula je i kako Marcovi roditelji svakoga tjedna odvajaju novce koje će dati kao milostinju na nedjeljnjoj misi, a Marc nakon vjeronauka uvijek prepričava ono što naučio toga dana sa svojim roditeljima.

I dok njegova baka će o Marcu reći da je nestašan – jednom ga je vjeroučiteljica skoro izbacila s nastave – čini se kako je ovaj dječak naučio nešto što je vrlo važno.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja