Budi dio naše mreže

Dvojica braće - Pierluca i Giandonato Salvia iz Italije stvorili su aplikaciju "Tucum" koja pomaže siromasima pronalaziti financijsku podršku. Ideja kažu, nastala je zahvaljujući blaženom Carlu Acutisu!

/ ps

Braća Salvia osnovali su najprije neprofitnu organizaciju kako bi oživili svoju inicijativu, a nazvali su ju “A. P. P. Acutis”, prema bl. Carlu Acutisu, prenosi Aleteia. Kako navode braća, on predstavlja njihov “program života”. Na njihovoj web-stranici pišu:

“Acutis se odnosi na Carla, mladića iz Milana koji je preminuo 2006. od leukemije, a ljubio je Isusa i siromahe, volontirao te je bio nadaren u radu s računalima. Proglašen je blaženim 10. listopada 2020. u Asizu, a mi želimo povjeriti ovaj projekt njegovom zagovoru”.

Princip rada inicijative je prilično jednostavan, a nadahnut je praksom iz Napulja zvanom “caffé sospeso”, u kojoj ljudi unaprijed plate kavu za nekog tko će kasnije doći, a možda si to ne može priuštiti.

Kako bi osigurali da donacije idu ljudima koji su zaista u potrebi, organizacija surađuje i s Caritasom.

U slučaju aplikacije “Tucum”, dobrovoljci mogu uplatiti donaciju, a neprofitna organizacija “Acutis” daje pojedincima ili obiteljima u potrebi posebnu karticu kojom mogu kupovati potrepštine u određenim trgovinama koje surađuju s organizacijom.

Iako je inicijativa i dalje u svom začetku, sve je više trgovina i obrta koji se prijavljuju na suradnju, kao i osobe u potrebi. Kako bi osigurali da donacije idu ljudima koji su zaista u potrebi, organizacija surađuje i s Caritasom.

U projekt, koji promiče solidarnost i pomaže siromasima da se “vrate na noge”, sudjeluju i druge neprofitne organizacije koji dalje dijele dobivenu financijsku pomoć potrebitima.

Inače, naziv aplikacije “Tucum” proizlazi iz naziva za prsten koji su nosili domorodci u Brazilu kao znak bratstva. S vremenom je “tucum” postao simbol borbe protiv siromaštva i zaštite onih koji žive na periferijama društva.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja