Budi dio naše mreže

U marijanskom srcu Zagreba, u svetištu Majke Božje Remetske, iz dana u dan intenziviraju se radovi oko obnove župne crkve, a u što se svaki namjernik i hodočasnik već izvana može lako uvjeriti. Uz to, građevina karmelićanskog samostana ima brojne povijesne zanimljivosti, a neke su upravo otkrili, obznanio je za HKM remetski župnik o. Antonio-Mario Čirko. Najavio je i zatvaranje ceste oko crkve na jedan dan jer će sa zvonika skidati kupolu.

/ Ante Novak

„Kako je konstruktivna obnova krenula otkrivaju se pomalo mnoge stvari za koje nismo znali niti da postoje. Otkrili smo nekakva nova vrata, prozorčiće, otvore, a raskopavanjem sakristije i originalni najstariji zid”, rekao nam je otac Čirko i poveo u krovište, uza zid prema južnome dijeli dvorišta, gdje su karmelićani pronašli pravu malu senzaciju – na mjestu gdje je nekada bio prozorčić kroz koji su redovnici mogli gledati Gospu Remetsku jer je prije stajala na mjestu gdje je danas vanjski oltar.

Otvor s novootkrivenim prozorom i ‘grafitom’ (Foto: HKM)

„Redovnici su kroz taj prozorčić promatrali Gospu Remetsku” – objasnio nam je – „molili joj se i možemo reći čuvali – bili su nadzorne kamere toga vremena”.

Interesantno je, znali su za jedan prozorčić, ali sada pri obavljanju temeljite konstruktivne obnove otkrili su još jedan otvor s tim još jednim prozorčićem i ono što je zanimljivo u njemu uočili ‘grafit’ za koji se ne zna kada je nastao.

‘Grafit’ Majke Božje Remetske s desne strane prozorčića (Foto: HKM)

„Taj grafit prikazuje Gospu Remetsku zajedno s njezinim ‘retablom’ (okvirom). Možda to nema neku umjetničko vrijednost, ali ima vrijednost, naime, te pobožnosti koja je prisutna kroz svo vrijeme u svetištu i možda ili neki pobožni redovnik ili pobožni radnik su – gledajući lik Gospe Remetske – to oslikali”, kaže nam župnik Remeta i pretpostavlja ovo:

Najkasnije taj mali grafit – desno uz prozorčić – mogao bi biti iz vremena Bolléove obnove, nakon potresa krajem 19. stoljeća, a o najranijem se može samo spekulirati, možda čak iz doba pavlina, kada je utemeljen.

Zazidani prozor za kojeg su karmelićani znali (Foto: HKM)

Župnik Čirko je najavio i skidanje kupole s krova crkve tako da će cesta oko remetskog Karmela, zbog opsežnih radova, biti ove subote od jutra do popodne zatvorena:

„Da bi se osigurao toranj, koji je isto u potresu teško oštećen, mora se skinuti sama kupola tornja. To iziskuje jedan poseban zahvat s dvije dizalice. Zbog toga će u subotu, 19. veljače, u Remetama cesta biti zatvoreno od 8 do 16 sati. Možemo reći da će to na neki način biti i atrakcija skidanja crkvenog tornja.”

Kupolu spuštaju u subotu (Foto: HKM)

Napominje da će nakon spuštanja kupole tornja na zemlju krenuti s učvršćivanjem samog tornja.

„To je jedan opsežan zahvat koji zahtjeva i kopanje u dnu tornja, ali evo vidimo kako se kopa tako se otkrivaju i nove stvari, te je uistinu ova obnova također mjesto otkrića i revitalizacije same povijesti ovoga remetskog drevnog svetišta”, ocjenjuje za Hrvatsku katoličku mrežu otac Antonio-Mario Čirko, župnik u Remetama.

U nastavku objavljujemo i malu fotoreportažu iz remetske župne crkve:

Učvršćuju se temelji zvonika (Foto: HKM)

Skelama ‘ukrašena’ unutrašnjost crkve (Foto: HKM)

Karmelićani u radovima u samostanu otkrivaju mnoge do sada nepoznate detalje (Foto: HKM)

‘Novi’ križić na zidu (Foto: HKM)

Hodnici uz potkrovlje crkve (Foto: HKM)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja