Budi dio naše mreže

Mnogi bračni parovi dijele sve osim vjere što može izazvati poneke teškoće u braku, međutim ponekad može donijeti više ljubavi i smisla, pogotovo ako se vi kao vjernik zapitate prava pitanja.

/ at

Mnoga svjedočanstva pokazuju kako je supružnicima koji ne dijele religijska uvjerenja ponekad teško živjeti zajedno, piše Aleteia.

“Moj suprug je ateist i teško mi je tako živjeti. Kaže da je religija za slabe i teško nam je dijeliti istinsku bračnu sreću jer se ne osjećam zaista prepoznato u duhovnoj dimenziji. Molim za njega. ali ne smatram da će se išta promijeniti i to me čini tužnom i obeshrabrenom.”

“Moja supruga povremeno ide sa mnom u crkvu, pa idemo kao obitelj što mi je važno i zaista cijenim to. Ali svoju vjeru živim sam, a volio bih je dijeliti s njom. Uključen sam u župu, ali to mi nije dovoljno da ispunim prazninu koju osjećam. Supruga me voli, bez obzira na to.”

Ove bračne razlike u duhovnom životu često sa sobom donose patnju za obje strane, koja može voditi dubokom nezadovoljstvu i potištenosti. Kako možemo živjeti u toj situaciji na miran i pozitivan način?

Prilika da prihvatite osobu koja je drugačija od vas.

Ateisti općenito imaju zanimljivu ulogu u životima vjernika: stavljaju ih u takvu poziciju da moraju očvrsnuti u svojoj vjeri i dublje živjeti kršćanske vrijednosti. Bez sumnje, u određenom smislu bi nam trebalo biti drago zbog toga.

Ako je vaš supružnik ateist pitajte se prava pitanja: Kako da ja, kao kršćanin, praktično primijenim vrednote Evanđelja? Kako da primijenim svoju ljubav za druge? Konkretno, kako da primijenim ljubav u svome braku?

Osim što je ateist što je još istinito u vezi vašeg supružnika? Napravite popis stvari koje cijenite kod vašeg partnera. Je li vaš supružnik nježna, osjetljiva, pozorna, savjesna osoba, je li inteligentan, pronicljiv, zabavan, duhovit, komunikativan? Popis može rasti i rasti, sve ovisi koliko lijepih osobina prepoznajete kod svoga supružnika.

Ako je vaš popis ipak vrlo kratak, promislite zašto je tako – niste ušli u brak s tom osobom zbog tih par kvaliteta. Vaše razočaranje zbog različitih duhovnih uvjerenja ne bi trebalo biti razlogom za izbjegavanje svih mogućih dubina koje možete ostvariti s njim/s njom.

Oboje se individualno možete upustiti u ovu vježbu gdje promišljate o vrlinama jedno drugoga i traženju mnogih dubina u drugoj osobi. Podijelivši odgovore jedan s drugim moglo bi doći do vrlo konstruktivnog razgovora. Time ćete otvoriti mogućnost za prihvaćanje razlika i za zahvalnost na razlikama u vašem braku. To je jedinstven i predivan način ljubavi, jer “svaki koji ljubi, od Boga je rođen i poznaje Boga” (1 Iv 4,7).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja