Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 10. kolovoza 1991. godine, na Čukur brdu iznad Hrvatske Kostajnice ubijen je jedan od najboljih snimatelja HTV-a, Gordan Lederer. Stradao je od snajperskog hica koji ga je pogodio na radnom zadatku dok je snimao hrvatske gardiste u akciji izviđanja tijekom neprijateljskih napada na Pounje.

/ Borna Marinić

Diplomirao je na studiju filmskog i televizijskog snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a osim toga bavio se fotografijom i arheologijom. U ulozi ratnog snimatelja našao se u Iraku početkom 1991., a ubrzo nakon povratka u ratom zahvaćenu domovinu, kamerom obilazi krizna žarišta od Knina do Vukovara. Tako je među ostalim snimio i prvi otvoreni oružani sukob hrvatskih snaga s pobunjenim Srbima početkom ožujka u Pakracu.

U srpnju, nakon povratka sa snimateljskog zadatka u ratom zahvaćenoj Sloveniji odlazi na Banovinu gdje snima rame uz rame s hrvatskim borcima u želji da svijetu pokaže istinu o agresiji koja se događa u Hrvatskoj. Već 8. kolovoza ostao je u blizini Hrvatske Kostajnice, na položaju Šuplji kamen, u okruženju zajedno s pripadnicima “Tigrova” predvođenim Tomom Medvedom no skupina gardista prevođena Damirom Tomljanovićem Gavranom potpomognuta topništvom razbila je neprijateljske formacije koje su ih okružile.

Dva dana kasnije s Damirom Tomljanovićem i skupinom pripadnika 4. bojne “Tigrova” krenuo je u izviđanje prema Čukur brdu. Krećući se šumom došli su do ceste prema Čukuru gdje su uočili barikadu. Dvojica gardista i Lederer krenuli su prema barikadi no uočeni su s obližnjih neprijateljskih položaja te je po njima otvorena snažna pješačka vatra. Nakratko se povlače prema šumi no ondje Gordana Lederera, dok je snimao, pogađa snajperski hitac. Dok je primao prvu pomoć, sa srpskih položaja ispaljena je granata koja je Ledereru nanijela još teže ozljede.

Iako je bio profesionalni novinar aktivan s obje strane crte razdvajanja, načelnik štaba 5. armijske oblasti JNA, general Andrija Rašeta nije dopustio da ranjenog Lederera prevezu helikopterom do bolnice u Zagrebu. Sati izgubljeni u vožnji zapriječenim cestama bili su presudni za mladog snimatelja koji je preminuo u 34. godini.

Njegove posljednje snimke postumno su montirane u film Banijska ratna praskozorja koji je mnogima ostao u trajnom sjećanju kao jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat. Na mjestu stradanja Gordana Lederera danas stoji spomen obilježje ”Slomljeni pejzaž”.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja