Budi dio naše mreže

Savjet pripremila dr. sc. Tomislava Bošnjak Botica.

/ at

Je li bolje upotrijebiti imenicu polovina ili polovica? Je li primjerice pravilnije reći potrošila sam polovinu plaće ili polovicu plaće? Razboljela se polovina razreda ili razboljela se polovica razreda? Uzmi polovinu jabuke ili uzmi polovicu jabuke?

Odmah valja reći da u ovom pitanju ne postoji stopostotno suglaslje među jezikoslovcima. Načelno možemo izdvojiti dva mišljenja. Prema prvom, koje se nalazi u obama suvremenim rječnicima hrvatskoga jezika, postoji razlika u značenju između ove dvije imenice. Polovica tako označuje jedan od dva prepolovljena dijela np. polovica kruha. U konkretnom smislu označuje pola od onoga što se dade podijeliti. Polovina pak označuje pola od kakve cjeline, količine, odnosno nečega što je nedjeljivo npr. polovina stoljeća.

Postoji također mišljenje da se razlike između tih dviju imenica ne mogu jasno odrediti te da obje imaju jednoko mjesto u hrvatskom standardnom jeziku – i u značenju djeljivoga i u značenju nedjeljivoga.

Prednost se pritom može dati imenici polovica jer se, pogotovo u starijim razdobljima, ipak češće poojavljuje u hrvatskom korpusu.

Sigurno je pak da ustaljeni izrazi ostaju, pa je tako u matematici jedino polovina, a u životu bolja ili ljepša polovica.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja