Budi dio naše mreže

Savjet pripremio prof. Alen Orlić.

/ at

Znate li koji su normativni priručnici i kojim ćemo se od tih priručnika kada koristiti? Normativni su priručnici pravopis, pravogovorni priručnik, gramatika, rječnik i jezični savjetnik.

Pravopis propisuje kako treba pisati. Sastoji se od pravopisnih pravila, propisa i od pravopisnoga rječnika – popisa. U prvom se dijelu obrađuju ona pravopisna pitanja s kojima govornici hrvatskoga jezika imaju najviše problema: kada treba pisati č, a kada ć, kada , a kada đ, kada pisati ije, a kada je ili e. Zatim pisanje riječi u kojima dolazi do glasovnih promjena, pisanje pravopisnih i rečeničnih znakova te pisanje stranih riječi. U drugom se dijelu pravopisa nalazi pravopisni rječnik koji sadrži abecedni popis riječi s kojima je povezan kakav pravopisni problem.

Pravogovorni priručnik sadrži pravila o pravilnom izgovoru riječi.

Gramatika je priručnik koji sadrži propise na fonološkoj, morfološkoj, sintaktičkoj i tvorbenoj razini. Gramatika ne pruža gotova rješenja za sve jezične probleme nego donosi osnovne modele za koje navodi primjere iznimke. Navodi popis pravila prema kojima funkcionira sustav standardnoga jezika.

Rječnik sadrži popis i značenja riječi, a normativnim i stilističkim odrednicama određuje normativni status pojedine riječi, međutim unatoč navedenim normativnim priručnicima katkad kod govornika postoji dvojba u vezi s nekim jezičnim pitanjem, npr. je li izraz velika većina pleonazam, je li bolje Daničin ili Danicin, je li bolje rabiti oblik rađe ili radije?

Na navedene, ali na i mnoge druge jezične dvojbe može nam odgovoriti još jedan normativni priručnik: jezični savjetnik.

A sve što ne pronađete u jezičnom savjetniku možete čuti u našoj emisiji Učimo hrvatski. Pišite nam na ucimo.hrvatski@hkr.hr.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja