Hit na ovogodišnjoj manifestaciji "Advent u Zagrebu" su franjevci konventualci sa zagrebačkog Svetog Duha koji su svoju kućicu na Zrinjevcu nazvali "Kod fratara". Ondje se prodaje samostanska sarma i fratarski grah koju priprema njihova kuharica Željka Čališ u Pučkoj kuhinji.
Kuharica Željka već tri godine volonterski priprema svakodnevno hranu za 300-ak korisnika, iznenađena je pomamom za njezinim grahom i sarmom.
“Hranu koju pripremamo svojim korisnicima sada smo ponudili i turistima i domaćim ljudima u našoj adventskoj kućici. Uz pomoć vrijednih volontera, hrana se od Svetog Duha prenosi na Zrinjevac. Nisam očekivala takav uspjeh u prodaji”, poručila je u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu Željka Čališ.
Inače, Željka je udana i ponosna majka troje djece.
“Posao kuharice u Pučkoj kuhinji mi je i više od toga. Već nakon zornice kreće rad uz smijeh. Volonteri su radišni i pomažu mi u svakodnevnim pomoćnim poslovima poput rezanja krumpira, povrća ili pripreme drugih sastojaka”, poručila je naša sugovornica.
Fratri svoju humanitarno-prodajnu akciju vode pod geslom “Pojedi dobro jelo i učini dobro djelo!” jer sav prihod ide za poslovanje Pučke kuhinje.
Od organizatora su dobili kućicu na korištenje, zato što, osim konzumerizma, Grad Zagreb želi ponuditi smislenije slavljenje otajstva Božića – maloga Boga.
U ponudi se nalaze jela spremljena prema originalnim receptima samostanskih majstora kuhinje koji se prenose s generacije na generaciju. Na meniju se uz samostansku sarmu i fratarski grah mogu naručiti i samostanske lepinjice u slatko-slanoj varijanti, kuhano misno vino i hot-dogovi za najmlađe.
Fratri iz svoje ponude ističu originalni liker od kormača koji je nastao u franjevačkom samostanu u Cresu kao izvrstan aperitiv prikladan u zimskim mjesecima.