Budi dio naše mreže

Pročitajte savjete don Josipa Radića kako biti umjeren. "Plodovi umjerenosti su osjećaj za Boga, osjećaj za bližnjega i vlastitu dušu. Krepostan čovjek je sretan i miran", poručuje don Josip.

/ Sestra M. Benedikta Krapić

U zagrebačkom svetištu Majke Božje Remetske u sklopu korizmene duhovne obnove koju je proteklog vikenda predvodio utemeljitelj duhovne obitelji “Omnia Deo” i poznati propovjednik don Josip Radić u prepunoj crkvi održan je nagovor, slavljena je misa te klanjanje pred Presvetim Sakramentom. Prvog dana duhovne obnove don Josip govorio je o važnosti kreposti umjerenosti.

“Bez umjerenosti mi ne možemo biti vjerni Bogu, bez obzira na to što iskreno želimo živjeti što vjerujemo ne uspijevamo jer nam se nameću mnoge strasti koje nas uspavljuju i učine nas nemoćnima da činimo dobro i da ostanemo vjerni Bogu”, naglasio je don Josip te dodao kako se ne možemo boriti upravo zato što nam je uslijed neumjerenosti oslabila volja. “Vidimo da ono što činimo nije dobro, no ne možemo se suprotstaviti.”

Živimo u vremenu neumjerenosti i slabe volje

Slobodna volja je čudesno oružje koje imamo u rukama. Dar Božji! No, ako nam volja pod utjecajem neumjerenosti oslabi ne možemo se više oduprijeti zlu. Ovisnosti nam navaljuju na volju i ona nas oslabljena ostavlja kao igračku strastima. Postajemo zatvorenici, ljudi u zatvoru vlastitog tijela. Koliko god mi htjeli činiti dobro i živjeti po Božjem nećemo moći. Brakovi se raspadaju već nakon godine ili dvije pred navalom strasti, vjernici i sami crkveni službenici preslabi da se odupru strastima upadaju u grijehe i gube svoje životne pozive.

Neumjerenost nas zarobljava u odnosu na dobre stvari

Neumjerenost nije povezana s lošim stvarima i grijehom već se javlja u odnosu na Božje darove koje imamo, odnosno na dobre stvari koje konzumiramo, ali na neprihvatljiv način. Postajemo neobuzdani i nekontrolirani prema nekoj nasladi i ulazimo u neuravnotežen odnos. Takvim odnosom postajemo robovi onoga što je niže od nas, sredstvo nam postane cilj.

Dva užitka koja nas najčešće zarobe

Bog nas upravo kroz užitak usmjerava na suradnju s Njime, osobito kroz dva oslonca koja služe da bi se održao pojedinac i da bi se održala ljudska vrsta – užitak za hranom i seksualni užitak. No, te dva oslonca su i najopasnija za gubitak kontrole nad njima i ulazak u grijeh. Naime, užitak postaje grešan kad ga počinjemo tražiti radi njega samoga. Kad užitak postane cilj on postane naš tiranin, naglasio je don Radić.

Stotinu lica neumjerenosti 

Neumjerenost se u našoj svakodnevici manifestira u mnogim oblicima; u odnosu na hranu kao proždrljivost, lijenost kao neumjerenost prema odmoru, seksualni užitak se pretvara u blud, potreba za novcem u lakomost, želja za znanjem u znatiželju, u odnosu prema vlastitoj veličini ulazimo u oholost i samodopadnost, tuđe dobro nas odvodi u zavist, a odnos prema vlastitoj volji u srditost.

Don Josip Radić

Prejeden čovjek ne može moliti

Neumjerenost prema hrani ne iskazuje se samo u količini kada je uzimamo previše, već i u kvaliteti, sladokustvu, gurmanstvu, izbirljivosti, u čestom, nepotrebnom i neurednom uzimanju hrane. Kad pretjeramo u hrani splasne nam borba za plemenite ideje, dobra djela, duh postaje slab, ne možemo moliti. U prepunom tijelu bukte strasti.

Važna je nakana posta

Borba za umjerenost u koju krećemo nije zbog linije i estetike nego Isusu za ljubav. Mnogi kažu kako se neće odricati kroz korizmu jer Bog traži promjenu srca, a ne vanjsku pokoru i na koncu ostaju bez ikakvih rezultata. Vjernici koji možda i svakodnevno odlaze na misu uvijek su isti, ne pozdravljaju jedni druge godinama, ništa se ne mijenja u njima, a uredno su se odmaknuli od posta i drugih oblika odricanja. Bez toga ne ide, naglašava don Radić, vanjska pokora je sredstvo za unutrašnju promjenu.

Potresi u obitelji zbog serija i utakmica 

Neumjerenost je razarajuća, kad se upadne u bilo koju vrstu počevši od hobija, televizora i slično, neminovno nastaju nedaće i potresi u obitelji. Naime, neumjeren čovjek počinje misliti samo na sebe, postane bezobziran i nemaran prema ljudima koji mu se i slučajno nađu na putu. Ako je ovisan primjerice o utakmicama, mobitelu, serijama i slično postaje nervozan ako ga netko ometa u tome. Ljubav je cijena koja se plaća zbog ovisnosti. Koliko god čovjek u sebi bio dobar, ovisnost uguši njegova djela. Prilika je to za odricanje ovim riječima, savjetuje don Radić; “Isuse ,upao sam u ovisnost o ovome ili onome, ali sam izlazak iz toga je za mene žrtva i to prikazujem Tebi.”

Postanite sveti! Okrenite ponude u prilike

Svijet danas ima bezbroj ponuda “još samo ovo, samo sada, još samo ovaj put”. Takvih ponuda nikad nije bilo više, ali to znači da nikad nije bilo više prilika za svetost. Upravo te ponude okrenimo u prilike za posvećenje i to u vrlo kratkom vremenu. Odrecimo ih se u ljubavi. Prepoznajmo ponude ovako; “evo, još jedna prilika da se odreknem i iskažem ljubav i vjernost Bogu”.

Umjerenost donosi sreću 

Umjerenost obuzdava privlačnost užitaka i osposobljava nas za ravnotežu u konzumiranju dobara. Ona štiti našu slobodnu volju. Dok nas neumjerenost zasljepljuje umjerenost nam omogućuje svjetlo Božje.

Plodovi umjerenosti su osjećaj za Boga, osjećaj za bližnjega i vlastitu dušu. Krepostan čovjek je sretan i miran.

Sveti Franjo kvario okus hrane 

Sveci su dobro znali važnost kreposti umjerenosti i zato su bdjeli nad sobom i u najmanjim stvarima, don Radić je naveo primjer sv. Franje koji je prije obraćenja bio sladokusac, a kasnije je rijetko uopće jeo kuhanu hranu u koju bi onda dodavao pepeo ili dolijevao hladne vode da se okus pokvari. Sve kako bi sačuvao snagu da se žrtvuje i da živi za druge. Također, sveti bračni par Ljudevit i Azelija, roditelji sv. Male Terezije su 10 mjeseci u braku živjeli djevičanski.

Molite za svetu krepost umjerenosti 

Umjerenost možemo steći na dva načina, molitvom za dar umjerenosti i odricanjem od dopuštenih užitaka.

Imamo pastirski primjer pape Franje koji od 1990. godine ne gleda televizor, spava 6 sati noću, čita jedne dnevne novine i to ne više od 10 minuta u danu, istaknuo je don Radić.

Kad vam dođe teško recite: “Isuse za Tebe se odričem”, savjetuje don Josip te predlaže: “Odrecite se nečega diskretno za stolom, jela između obroka, reducirajte društvene mreže, mobitele, televizor, novine, gledajte i slušajte jedne vijesti od niza koliko ih slušamo u danu, udaljimo se od buke odričući se suvišnih riječi i brbljanja. Učinimo post u sadržaju na televiziji, internetu i mobitelu i neka to bude samo onaj sadržaj koji će nas potaknuti na vjernost Bogu, slušajmo samo ono sto će nas vraćati Bogu. Tako ćemo svaki dan dobiti vrijeme i tišinu za Boga i Sveto Pismo, što nam je i papa Franjo preporučio na početku ove korizme.”

“Imamo svetu misu, klanjanje, križni put, krunicu, strelovite molitve za pomoć da više ništa ne bude kako je bilo”, zaključio je don Josip Radić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja