Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 19. prosinca 1991. godine odigrala se jedna od najherojskijih bitaka Domovinskog rata. Tog su dana, u sklopu operacije "Orkan '91", pripadnici 121. novogradiške brigade Hrvatske vojske i pripadnici specijalne grupe "Svileni", koja je bila dio 99. brigade Hrvatske vojske, izveli napad na neprijateljsko uporište u selu Mašićka Šagovina nedaleko Nove Gradiške.

/ Borna Marinić

Uz rezerviste JNA selo su branili i srpski teritorijalci te pripadnici paravojne skupine “Beli orlovi”. Otprilike se u selu nalazilo nešto više od 100 neprijateljskih vojnika. Početak akcije nije bio baš uspješan. Koristeći se 60-milimetarskim minobacačima i raketnim bacačima, jedan vod Samostalne borbene satnije neutralizirao je mitraljeska gnijezda i uspio doći do prvih kuća u selu. Skupina na ulasku u selo nailazi na skupinu Šešeljevih „Belih orlova“. Dva su branitelja su tada poginula, a 13 je ranjeno. 

Zbog evakuacije poginulih i ranjenih boraca napad je jedno vrijeme bio obustavljen. Planirani položaji nisu zauzeti, a one koji jesu uspijevaju teškom mukom zadržati malobrojni branitelji. U otežanim okolnostima, kada je plan napada bio izmijenjen i bila dovedena u pitanje cijela akcija, “Svileni” koji su trebali štiti 121. brigadu od mogućeg prodora srpskih tenkova ulaze zajedno s devetoricom izviđača u Mašićku Šagovinu. Nakon što su razbili četničke snage u rovovima na sjevernoj strani sela, u selo prodiru i vojnici 121. brigade.

Radilo se o pomno planiranoj akciji, a njezin uspjeh značio je vrlo mnogo, osim što je takva akcija podigla moral branitelja na novogradiškom bojištu pobjedom u bitci za Mašićku Šagovinu bitno su se smanjili minobacački napadi na samu Novu Gradišku. Ipak, radost pobjede pomutili su gubici u ljudstvu. Ni u jednoj ofenzivnoj akciji koju je poduzela 121. brigade prije, a ni poslije, nije bilo toliko smrtno stradalih. Poginulo je devetero njezinih pripadnika – Vlado Dubovski, Darko Franić, Josip Marinović, Slavko Matošević, Slavko Mihaljević, Zdravko Romić, Marijan Ruškan, Tomislav Ruškan i Tomislav Špehar. U akciji su poginula i četiri pripadnika specijalne grupe „Svileni“ iz Zagreba – Miroslav Krpan, Zlatko Krčmar, Jurica Bebić i Igor Vukas. Bilo bi nepravedno ne spomenuti i mladog Josipa Zakarića koji je tog dana poginuo u obližnjim Poljanama od gelera minobacačke granate.

Ovim uspjehom hrvatske su snage nanijele neprijatelju, koji je imao stotinjak poginulih, ogromne gubitke u ljudstvu. Osim toga, izbile su na sjeverne prilaze Trnavi i istočne prilaze Širincima, Bobarama i Čaprgincima. Kako je operacija „Orkan ’91“ uskoro prekinuta, ovaj se uspjeh pokazao značajnim 1995. jer su hrvatske snage imale puno povoljniju situaciju na tom području kada su pokretale operaciju „Bljesak“.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja