Budi dio naše mreže

Prisjećamo se žrtve trojice heroja bitke za Vukovar koji su 12. listopada 1991. položili svoje živote u obrani grada heroja – Zorana Boškovića, Ivana Brdara i Velimira Đereka.

/ Borna Marinić

Rođeni Vukovarac Zoran Bošković, rođen 1965. godine se s dvojicom starije braće Antom i Ivicom, u srpnju 1990. javio na tečaj Prvi hrvatski redarstvenik kojeg sva trojica uspješno prolaze. Najstariji brat Ante nakon toga priključuje se novoustrojenoj Antiterorističkoj jedinici Lučko u kojoj je proveo svoj ratni put, a Zoran i Ivica vraćaju se u Vukovar u kojem su obojica imali po dvoje djece. 

Početkom bitke za Vukovar kao policajci se uključuju u obranu grada, Zoran sudjeluje u obrani Borova Naselja te Mitnice gdje je na današnji dan 1991. godine i poginuo. Tog dana ujutro krenuo je tenkovski napad iz smjera Vučedola, a na posebnoj meti našla se kuća u kojoj je bio Zoran. Na njega je pao komad betonskog nosača te je izdahnuo bratu Ivici na rukama. Ivica Bošković također je uskoro stradao. U proboju iz Vukovara, zajedno sa suborcem i policajcem Miroslavom Papom zarobljen je kod Marinaca i ubijen. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja te s mjesnog groblja u Marincima premješteni i sahranjeni na groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Istog dana kada je na Mitnici stradao Zoran, na Sajmištu je poginuo HOS-ovac Ivan Brdar iz Livna. Jedna od mnogobrojnih priča o tom heroju je i ona o tome kako je Ivan po dolasku na Sajmište rekao da će osobno pucati u svakog hrvatskog vojnika koji digne ruku na srpskog civila. Možda je najbolje sjećanje na ovog heroja održati upravo uspomenom njegova suborca Damira Markuša:

“Brdar, Livnjak, bio je izuzetno hrabar i sposoban, sasvim sigurno jedan od najsposobnijih bojovnika koje sam imao prilike upoznati. Često je znao otići u posjet ‘komšijama’, te se nakon ‘uručenih poklona’, vraćao nazad. Znao je reći nam kako se ide prošetati k njima, da je nervozan, previše je mirno, da ide čisto jer mu je dosadno. Prvi put kad sam to čuo, mislio sam nisam mu vjerovao, međutim, on je to i napravio. Nakon nekog vremena, kako je otišao, čula se pucnjava i detonacija bombi. Vraća se on, ja, a i ostali koji su to imali prilike doživjeti, smo ostali paf. Znao sam se pitati, je li to ludost ili hrabrost ? Sigurno je hrabrost, jer da je bio ‘lud’, ne bi ni dva dana preživio. Ratovao je oprezno i lukavo, istina, najmanje te očekuju u dubokoj noći, oni koji su nadmoćniji u svemu, osim u kvaliteti bojovnika, što su puno kasnije shvatili. Obožavao je škorpiona, kratko ali blisko ubojito oružje, koje on odlično koristio. Od prvog dana je bio odvažan, odlučan i kao da je točno znao što i kako treba raditi. Na žalost, u jednom od ‘posjeta’, dočekala ga postavljena mina od koje je teško bio ranjen, te smo oprezno otišli mu u pomoć. Našli smo ga krvavog, slabo se vidjelo u noći, a dok smo ga nosili, osjetio sam krv po rukama. Nakon stotinjak metara, došli smo do auta, koji će ga prevesti do bolnice. Na žalost, bio je umro od rana još dok smo ga nosili.”

Istog dana na Sajmištu je poginuo i zapovjednik obrane tog dijela grada Velimir Đerek Sokol. Kada je 1991. godine izbila velikosrpska agresija otišao je iz Zagreba, gdje je radio, kao dragovoljac u Vukovar. Ondje je sudjelovao u obrani Sajmišta kao zapovjednik 1. bojne 204. vukovarske brigade. Pred odlazak u Vukovar svojoj sestri kazao je:

“Sestro, Hrvatska se ne brani na Trgu bana Jelačića, već na njenim granicama!” 

Ovaj heroj iz Vinjana Gornjih kraj Imotskog imao je 26 godina kada je minobacačka granata ugasila njegov život. Posthumno je promaknut u čin pukovnika Hrvatske vojske te je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom bana Jelačića.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja