Budi dio naše mreže

Inicijativa „Milijun djece moli krunicu“ opravdala je svoje ime drugu godinu zaredom, ujedinivši više od milijun djece diljem svijeta u molitvi za mir i zajedništvo u svijetu, na koju je pozvao i papa Franjo.

/ ei

Prema podacima objavljenima na stranicama Zaklade papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“ (ACN), prijavilo se 1 188 865 djece iz više od 150 zemalja. Ukupni broj je veći s obzirom na to da se mnogi od sudionika nisu registrirali, jer neki nemaju jednostavan pristup internetu. Zemlja s najvećim brojem prijavljenih sudionika, 200 209, bila je Nigerija. Slijede Filipini sa 162 684, Poljska sa 151 365 i Brazil sa 75 579 djece koja su sklopila ruke na molitvu.

Bezbrojna svjedočanstva

Slike poslane ACN-u iz Harkiva, grada koji je velikim dijelom sravnjen sa zemljom u ratu, pokazuju djecu kako se usrdno mole, unatoč bombardiranju. Inicijativa je ujedinila djecu iz Gaze i Izraela, kao i drugih regija razorenih sukobima, poput Mjanmara, Mozambika, Sudana i Demokratske Republike Konga, koji su molili za mir. Molitelji su se prijavili čak iz Mikronezije, Francuske Polinezije i s Antarktika, prenosi ACN International.

Milijun djece moli krunicu 2024. / Foto: ACN

Zemlje u kojima su kršćani manjina, poput Bangladeša i Indije, organizirale su živopisne procesije s desecima djece koja su hodala uz Marijine slike, prema fotografijama i videozapisima koje je primio ACN. Na Filipinima, zemlji s drugim najvećim brojem sudionika, učenici su u Malolosu su prije molitve u katedrali posuli tisuće cvjetova podno slike Blažene Djevice Marije.

Sestra Francesca Anyanwu rekla je za ACN da se više od 700 djece okupilo u procesiji ulicama biskupije Kenema u Sijera Leoneu. „Ova su djeca snažan podsjetnik da postoji univerzalna želja za mirom“, navodi redovnica. „Njihova iskrena nevinost i čistoća namjera odašilju poruku koja odjekuje među ljudima svih dobi: nada u svijet mira i sklada.“

Fatima: „Ovdje smo da se borimo za mir duhovnim oružjem naše molitve“

Sve zemlje u Južnoj Americi, gdje je marijanska pobožnost vrlo jaka, pozitivno su odgovorile na poziv pape Franje. U Argentini je, na primjer, podijeljeno 10 tisuća letaka s otajstvima krunice prvi put prevedenima na Brailleovo pismo. Predstavnici državnog odjela za vjerska pitanja izrazili su potporu kampanji koja „pridonosi osvješćivanju i promicanju molitve krunice, jednog od najjasnijih znakova ljubavi koju generacije mladih osjećaju prema Isusu i Njegovom majka, Marija“.

Djeca diljem svijeta pridružila su se inicijativi Milijun djece moli krunicu za mir / Foto: ACN International

Stotine djece su se u petak, 18. listopada okupile i u kapeli ukazanja u Fatimi, srcu marijanske pobožnosti u Portugalu. Upravo je poruka Gospe Fatimske: „Molite krunicu i bit će mir“ bila geslo ovogodišnje inicijative.

Djeca su glasnici ljubavi žrtava svijeta: s njima Bog može činiti velike i divne stvari

Molitvu je predvodio umirovljeni biskup Leirije–Fatime kardinal António dos Santos Marto. Istaknuo je da su djeca svjesna „boli nevinih koji trpe strahote rata koji postaje sve žešći. Danas su ta djeca glasnici ljubavi žrtava svijeta: s njima Bog može činiti velike i divne stvari. Kad nas je Gospa zamolila da molimo krunicu, učinila je to kako bismo se osjećali ujedinjeni u molitvi. Ovdje se borimo za mir duhovnim oružjem naše molitve, kako bi milosrđe Božje uvijek dolazilo na ovaj svijet pun rana.“

Sudjelovali i Hrvati

Ova molitvena inicijativa, nadahnuta riječima sv. Pija iz Pietrelcine da će se svijet, kada milijun djece bude molilo krunicu, promijeniti, održana 19. godinu zaredom. U Hrvatskoj je zaživjela 2010. godine. I ovoga puta glas najmlađih sudionika čuo se iz brojnih hrvatskih vrtićkih i školskih ustanova, kao i obitelji i župa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja