Budi dio naše mreže

Što znači sagriješiti mišlju i propustom? Kad dolazim svećeniku po posvjedočenje za kumstvo, ima li me pravo pitati o mojem vjerskom životu? Na ova i druga pitanja u petak, 18. listopada u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?" odgovarao je vlč. Ljubo Vuković, župnik župe Sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.

/ ts

Što znači sagriješiti mišlju i propustom, kako to ispovijedamo u činu kajanja na početku mise  –sagriješih vrlo mnogo mišlju, riječju, djelom i propustom. Jasno mi je za grijeh riječju i djelom, ali mišlju i propustom ne razumijem. Misli mi dođu same od sebe… Kako one mogu biti grešne?

Da bismo počinili neko djelo, dobro ili zlo, to najprije smislimo. Ja već svojom mišlju mogu sagriješiti jer to planiram. Postoje bludne misli oko kojih se sve dalje vrti. Dakle, naše misli mogu izazvati neko zlo djelo, a ako sam i samo u srcu poželio nekome zlo, već sam sagriješio.

Što znači sagriješiti propustom? Evo primjera: Ako sam prošao pored čovjeka u potrebi, nisam mu udijelio euro-dva iako sam mogao, a poslije sam otišao u restoran i tamo potrošio 200-300 eura, propustio sam učiniti neko dobro, to je propust, iako nisam učinio nikakvo zlo. Vjerujem da nas je sve to koji puta malo zaboljelo. Ako ne pomogneš, ništa nisi učinio, a možda si mogao nekome spasiti život da si ga samo saslušao.

Kad dolazim svećeniku po posvjedočenje da budem krsni kum, ima li me pravo pitati o mojem vjerskom životu? Bojim se da će me nešto pitati, a nisam baš uzor u vjeri. I koliko košta ta potvrda?

Prvo, što znači biti kum? Kum je mentor, svjetionik, putokaz u vjeri. Kum mora biti lik koji će biti uzor: pobožan, pošten, ono što je Isus rekao u zapovijedi ljubavi – daj Bogu sve, daj bližnjemu sve. Što znači sve? U datim okolnostima najviše od sebe koliko mogu. Netko će to pokazati poput svetaca kao što je sv. Majka Terezija ili sv. Ignacije Antiohijski koji je molio da ga ne spase jer želi biti samljeveno brašno Kristovo da bi se spasio. Netko ima visoko podignutu letvicu, netko malo manje. Ne mogu biti trener vaterpola, a loše plivam. Ili, recimo, bavim se skijanjem, zovu me da budem nogometni trener, a mene uopće nogomet ne zanima. Hoće li me pitati znam li ja igrati nogomet? Slično je i s kumstvom. Naravno da će vas pitati o vjerskom životu jer nije bit kumstva samo imati sakramente koje su nam drugi nametnuli, ako mi to nismo prihvatili svjesno i shvatili da su nam roditelji time dali najveći dar, ako nas to ne zanima i ne živimo tako. Već samim takvim pristupom čovjek bi po savjesti trebao reći: „Ja ne mogu biti mentor.“ Kum bi trebao imati sve sakramente: kršenje, potvrdu, crkveno vjenčanje ako je u braku. Sve druge partnerske asocijacije i zajednice prepreka su za kumstvo.

Koliko košta potvrda? Dva eura, ali ako osoba nema dva eura, niti jedan svećenik mu neće reći da ne može dobiti posvjedočenje. Ako osoba nije iz moje župe, ja ne smijem dati posvjedočenje. Posvjedočenje mora dati domaći župnik tamo gdje osoba živi dulje od tri mjeseca jer se s godinama puno toga može promijeniti što ne može znati svećenik kod kojega su sakramenti učinjeni.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja