Budi dio naše mreže

„Eksplozija boja, eksplozija savršenstva“, tim je riječima najavljen prizor koji uskoro očekuje posjetitelje vatikanske bazilike sv. Petra.

/ fv

Radovi na restauraciji baldahina koji dominira liturgijskim prostorom i oltara Katedre sv. Petra u apsidi su na završetku, objavljeno je u utorak 8. listopada u Vatikanu.

Ravnatelj komunikacija Bazilike sv. Petra o. Enzo Fortunato, OFM Conv., oduševljeno je najavio da će ta dva remek-djela Gianlorenza Berninija zasjati izvornim sjajem u listopadu, odnosno studenomu.

Restauracijom Berninijeva baldahina vraćeni su kontrasti između tamne baze i pozlate koja je ponovno zasjala. Idućih dana bit će demontirana skela i zaštitna obloga. Svojom veličanstvenošću će ponovno uzdizati duh vjernika od 27. listopada.

Izbor baš te nedjelje nije slučajan nego „vrlo simboličan“, rekao je nadsvećenik bazilike sv. Petra kardinal Mauro Gambetti, jer se tada slavi Svjetski dan molitve za mir. Ujedno će toga dana biti slavljena završna misa Biskupske sinode.

Radove je opisao kao izvanredne i nezaboravne. U to se osobno došao uvjeriti i papa Franjo.

Obnovljeni ciborij „očituje ljepotu koju bi Crkva trebala odražavati“, nastavio je kardinal Gambetti.

Radovi na Katedri sv. Petra bit će završeni u studenomu jer još predstoji čišćenje spomenika. U njemu je inače skrivena drevna stolica u koju je prema predaji ugrađena relikvija – dio izvorne katedre sv. Petra.

Stolicu je također nedavno vidio Sveti Otac, a posjetitelji bazilike moći će ju vidjeti od 27. listopada do 8. prosinca.

Obnova tih dvaju vrijednih ostvarenja, kao i zaštitnog stakla ispred Michelangelova kipa Pietà „vodi nas prema Jubileju nade. I trebamo nadu u ovom svijetu“, poručio je nadsvećenik bazilike.

Kao „kada je vjenčanje u obitelji – čisti se kuća i priprema se nova odjeća“, tako „se bazilika priprema za Jubilej iduće godine“, usporedio je o. Fortunato.

Alberto Capitanucci, inženjer zadužen za tehnička pitanja u vatikanskom poduzeću Fabbrica di San Pietro koje vodi brigu o bazilici, rekao je da su radove započeli „s mnogo straha jer je pristupačnost baldahinu uvijek predstavljala poteškoću“. Otkrio je i nekoliko zgoda tijekom rada posljednjih mjeseci koje „pripovijedaju život, poput potpisa i akronima koje su sampietrini zaposleni na čišćenju tijekom stoljeća ostavili u gornjem dijelu, ispod zabata“.

Počeli restauratorski radovi na ciboriju u bazilici sv. Petra

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja