Budi dio naše mreže

U Kravarskom je u nedjelju upriličena i druga izvedba scenskog prikaza 'Teška vremena' o životu i mučeništvu mladog svećenika vlč. Stjepana Povoljnjaka. Ova dramska izvedba je okupila čak 60-ak mladih i starih koji su više mjeseci vrijedno i ustrajno pripremali taj kazališni komad sastavljen od 20 scenskih situacija u kojima su nastojali prikazati junačke kreposti vlč. Povoljnjaka, svećenika ubijenog u 26 godini života od strane agenata Udbe iz mržnje prema vjeri.

/ fv

Ta potresna i emotivna izvedba – kako sami izvođači i redatelji naglašavaju – „iznova otkriva žrtvu i nepokolebljivu vjeru vlč. Stjepana“, prikazujući njegov život od krštenja do odlaska mučeničkom smrću u Očeve ruke.

Redatelji su se, uz suradnju mnogih prijatelja župe Kravarsko i dobročinitelja, pobrinuli za autentičnost prikaza, a predstava je prožeta povijesnim detaljima koji će publiku uvući u atmosferu teških vremena kroz koja je mladi Povoljnjak prošao.

Sscenski prikaz „Teška vremena“ u Kravarskom (Foto: VG studio)

Projekt je nastao na poticaj župljanina Stjepana Kolarca, dok scenarij zajednički potpisuju Stjepan i Biserka Kolarec i upravitelj kravarske Župe Uzvišenja Svetoga Križa vlč. Hrvoje Zovko. Doprinos, pak, stručnim savjetima dali su teatrologinja i kazališna kritičarka dr. sc. Sanja Nikčević i povjesničarka prof. Marijana Komljenović koja se bavi istraživanjem o svećenicima žrtvama komunističkog režima na području Turopolja.

Kao plod predstave i okupljanja tolikog broja ljudi – i najljepše od svega – rođeno je Amatersko kazalište Kravarsko koje već neko vrijeme ima u planu i neke nove projekte. Ovom prilikom kada je dramski tekst drugi put izveden na „kazališnim daskama koje život znače“ u društvenom domu u Kravarskom okupilo se više od 200 posjetitelja i štovatelja vlč. Stjepana Povoljnjaka od kojih su – moglo se vidjeti – mnogi u suzama dočekali kraj predstave.

Sscenski prikaz ‘Teška vremena’ u Kravarskom (Fotografija: VG studio)

Na samom kraju publici se obratio inicijator Kolarec izrazivši ponos zbog ostvarenog uspjeha te najavivši buduće projekte. Vlč. Zovko, koji sudjeluje i kao glumac, govorio je o snazi žrtve i ljepoti života s Kristom u okrilju Crkve.

Vlč. Stjepan Povoljnjak rođen je  25. svibnja 1919. godine u Kravarskom od oca Mate i majke Ane, rođene Matušin. Pučku je školu završio u rodnom mjestu, a Klasičnu gimnaziju na Šalati u Zagrebu, gdje je 1939. položio ispit zrelosti s izvrsnim uspjehom.

Sscenski prikaz ‘Teška vremena’ u Kravarskom (Fotografija: VG studio)

U Zagrebu je završio Bogoslovni fakultet te ga je 29. lipnja 1944. godine za svećenika zaredio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

Mladu misu vlč. Povoljnjak je slavio 2. srpnja iste godine u Vukovini. Kapelansku dužnost je preuzeo u svibnju 1946. u Odri i u toj drugoj godini svoga svećeničkog hoda završio je svoj život mučeničkom smrću.

Sscenski prikaz ‘Teška vremena’ u Kravarskom (Fotografija: VG studio)

Opće je uvjerenje da je od zloglasne komunističke tajne službe mučen i ubijen jedino zato što je bio svećenik Katoličke Crkve koju su mrzili. Njegov je grob 50 metara od župne crkve. Sličnu mučeničku sudbinu doživjelo je 664 osoba posvećenoga života što je, nažalost, uvjerljivo najveći broj ubijenih službenika Crkve po stanovniku na europskom kontinentu.

Tek za usporedbu valja reći da je u Slovačkoj, koja je imala približno sličan broj stanovnika, ubijeno 14 crkvenih osoba, prema istraživanjima pokojnog don Ante Bakovića koji se prvi ozbiljno i sustavno bavio hrvatskim martirologijem.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja