Budi dio naše mreže

"Ako želim u životu biti pobjednik, moram ponajprije samoga sebe poraziti, jer bez te najteže životne pobjede teško ću uspjeti", piše u novoj tjednoj kolumni za Hrvatsku katoličku mrežu fra Goran Azinović.

/ im

Jacques Derrida bio je francuski filozof rodom iz Alžira. Taj genij od čovjeka život će provesti u toj afričkoj državi, na tlu prožetom raznim previranjima i ratovima. Derrida je kao otac dekonstrukcije pokušao kritizirati i razgraditi zapadnoeuropsku metafiziku. Svojedobno je izjavio da ratovi ne haraju samo oko nas, već oni su tu, u nama, istaknuvši da ja kao pojedinac nerijetko ratujem sa samim sobom, jer sam svoj najveći neprijatelj. Ako želim u životu biti pobjednik, moram ponajprije samoga sebe poraziti, jer bez te najteže životne pobjede teško ću uspjeti. Moram sebi objaviti rat. Poraziti sebe za Derridu je bio imperativ. Upravo je pisanje jedna vrsta poraza, pisanje ti omogućuje da poraziš sebe. Derrida je bio svjestan da se određene misli ili ideje ne mogu izgovoriti naglas. Duboke i intimne misli svojstvene su više pismu nego govoru. Pisanje je poniranje u najdublje brazde čovjeka i njegove duše.

Ali to možeš napisati! Oprost možeš staviti na papir. Napiši i porazi sebe pisanjem!

Ljudi često kažu: „Ne mogu oprostiti što me je povrijedio, ne mogu doći pred njega i izreći oprost naglas.“ Ali to možeš napisati! Oprost možeš staviti na papir. Napiši i porazi sebe pisanjem! Misli i namjere ne moraš samo izgovarati usnama, nego ih napiši! Pišući ćeš biti iskreniji i prije ćeš pronaći prave i dublje razloge za oprost, jer tvoj govor zna katkad biti impluzivan. Govoreći, čovjek nerijetko izrekne i ono što ne misli, dok će na papiru napisati samo što je potrebno i važno. Samo to i ništa više. Kad se nekom obraćaš u pisanom obliku, učinit ćeš to bez suvišnih riječi, jasno i koncizno. Derrida je bio u pravu rekavši da se misli ili ideje nikad istinski ne mogu izgovoriti naglas kao što se mogu napisati. Što čekaš? Napiši!

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 20 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zurich – Švicarska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja