Budi dio naše mreže

Hrvatski i slovenski katolici okupili su se na devetom zajedničkom susretu, ovoga puta u Svetvinčentu u Istri, rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića koji je beatificiran na isti dan prije 11 godina. Geslo susreta bila je njegova znamenita rečenica „Moja osveta je oprost“.

/ mpp/IKA

Dosadašnji susreti hrvatskih i slovenskih katolika održani su naizmjence u Hrvatskoj i Sloveniji: u Mariji Bistrici (2003.), Brezju (2005.), Trsatu (2007.), Ptujskoj Gori (2011.), Ludbregu (2014.), Stični (2017.), Krašiću (2019.) i Beltincima (2022.).

Ovoga puta, u subotu 28. rujna, središnje misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup Ivan Štironja, a propovijed koparskog biskupa Jurija Bizjaka koji se razbolio, pročitao je biskup Novog Mesta Andrej Saje.

Deveti Hrvatsko-slovenski susret katolika / Foto: Josip Konjarik/IKA

“Okupljeni u ovom svečanom ozračju, slavimo Boga Oca, čiji nas Sin Isus, snagom Duha Svetoga, iz raznih naroda i krajeva danas sabire u jednu obitelj svete Crkve. Zahvalni za prošlost, ozbiljno i odgovorno živimo sadašnjost, okrenuti prema budućnosti, kako bismo nasljedujući Kristov primjer živjeli u miru i ljubavi, zajednički hodeći prema nebeskoj domovini koja nema granica”, pozdravio je na početku euharistijskoga slavlja porečki i pulski biskup Ivan Štironja.

Biskup Ivan Štironja / Foto: Josip Konjarik/IKA

Propovijed je pripremio mons. Bizjak, ali ju je pročitao predsjednik Slovenske biskupske konferencije mons. Saje.

“S velikom obostranom radošću nastavljamo niz susreta dvaju bratskih naroda koji žele živjeti u miru međusobno i sa svim svojim susjedima”, započeo je biskup. “Naš susret pruža nam priliku da se najprije zahvalimo jedni drugima za dobra djela i usluge koje smo jedni drugima učinili i jedni od drugih primili.”

Moja osveta je oprost!

Posebno je istaknuo posvećenost narodu i Crkvi blaženog Miroslava Bulešića i geslo susreta: Moja osveta je oprost!
“Miroslav Bulešić je već prije smrti često doživljavao mržnju prema vjeri. Pomagao je svima koji su bili u potrebi, spašavao ljude iz zatvora i učio vjeronauk djecu koju su zbog vjere ismijavali. Kada su mu mnogi savjetovali da pobjegne u Italiju, odgovorio je ‘da je postao svećenik za narod i da mora ostati među svojim narodom.”

Deveti Hrvatsko-slovenski susret katolika / Foto: Josip Konjarik/IKA

Oproštenje je uvijek božansko djelo

“Naša poslovica kaže: ‘Na oprostu svijet stoji!’ Oproštenje je nešto božansko i uvijek je božansko djelo. Po proroku Ezekijelu tako govori Gospodin svojoj zalutaloj zaručnici: ‘Sklopit ću s tobom savez svoj i znat ćeš da sam ja Gospodin, kad ti oprostim sve što učini! To je riječ Gospodina Boga.’ (Ez 16,62-63). I po proroku Jeremiji: ‘Jer ću oprostiti bezakonje njihovo i grijeha se njihovih neću više spominjati.’ (Jer 31,34; Heb 8,12). A to su Gospodinove riječi na posljednjoj večeri: ‘Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha.’ (Mt 26,28). I Gospodinove riječi na križu: ‘Oče, oprosti im, ne znaju što čine!’”, istaknuto je u propovijedi.

Deveti Hrvatsko-slovenski susret katolika / Foto: Josip Konjarik/IKA

“Braćo i sestre. Naša granica u Istri i sve druge naše granice neka ne budu utvrđene obrambene granice pred neprijateljima, već neka budu protočne granice na igralištima, i neka nas u svim našim međusobnim susretima i kontaktima vodi Mudrost, koja je ‘kraj Stvoritelja bila u radosti, iz dana u dan, igrajući pred njim sve vrijeme: igrala se po tlu njegove zemlje, i njezina su radost djeca čovjekova.’ (Izr 8,30-31). Neka Bog živi sve Hrvate i Slovence, neka Bog živi cijelu Istru i njezinu Capodistriju!”, zaključio je.
Na kraju misnog slavlja hodočasnici su mogli iskazati čašćenje relikvijama bl. Miroslava Bulešića.

9. Hrvatsko-slovenski susret katolika u Svetvinčentu – relikvije bl. Miroslava Bulešića / Foto: Josip Konjarik/IKA

Cijelu propovijed možete pročitati na stranici IKA-e.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja