Budi dio naše mreže

Voditelj istraživanja Liberato De Caro istaknuo je kako je analiza iz 1988. manjkava te otkrio nekoliko dokaza koji potvrđuju da je Torinsko platno staro 2000 godina.

/ im

Po drugi put u 2024., istraživanje o starosti i podrijetlu Torinskog platna – grobnog platna s otiskom razapetog čovjeka, za kojeg mnogi vjeruju da je pripadalo Isusu Kristu – dospjelo je ponovno na naslovnice dnevnih novosti, sugerirajući da je platno datira iz vremena Krista, javlja Aleteia.

U travnju je Aleteia izvijestila o još jednom krugu testiranja Torinskog platna koje je pokazalo da je njegovo podrijetlo iz regije Levant na Bliskom istoku. Autor studije William Meacham to je pokazao analizom lana korištenog za izradu tkanine, uspoređujući druge slične uzorke iz mnogih različitih vremenskih razdoblja i regija. Međutim, u to je vrijeme Meacham primijetio da bi je analiza iz 1988. koja je koristila istraživanje ugljikom-14 manjkava i upravo ta analiza smjestila je nastanak Torinskog platna u 14. stoljeće.

Novo istraživanje – objavljeno u časopisu Heritage 2022. , ali tek je počelo privlačiti pažnju – sugerira da je analiza iz 1988. zapravo bila manjkava. Studija je upotrijebila metodu nazvanu širokokutno raspršenje rendgenskih zraka (WAXS), kako bi se ispitala strukturna degradacija pokrova. Radeći s koncem uzetim s istog mjesta kao i studija iz 1988., stavljen je uz uzorak platna za koji se zna da je potjecao iz opsade Masade (Izrael) 55. – 74. godine. Za uzorak s pokrova utvrđeno je da je “potpuno kompatibilan s analognim mjerenjima” uzorka iz Masade.

Voditelj tima Liberato De Caro s talijanskog Instituta za kristalografiju tvrdio je da je studija iz 1988. bila manjkava, sugerirajući da uzorak nije bio pravilno očišćen prije nego što je testiran. Rendgenska analiza pokazuje da je pokrov puno stariji od predložene studije iz 1988. Nadalje, sugerirali su da je studija iz 1988. diskvalificirana, budući da je pokrov podnio previše degradacije da bi postojao samo nekoliko stotina godina.

Ako je studija iz 1988., koja je platno smjestila u 14. stoljeće, bila točna, tada bi propadanje platna sugeriralo da je bilo pohranjeno u prostoriji više od šest stoljeća na “temperaturi vrlo blizu maksimalnih vrijednosti zabilježenih na Zemlja.” Studija Heritage, međutim, utvrdila je da je tkanina bila pohranjena u umjerenijoj atmosferi s prosječnom temperaturom od 20,0-22,5 °C i vlagom između 75-55%, oko 1300 godina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja