Budi dio naše mreže

Gradsko vijeće Grada Petrinje dodijelilo je Župi Preobraženja Gospodnjeg „Plaketu Grada Petrinje“ zbog iznimnog doprinosa u području duhovnog i humanitarnog djelovanja. Dodjela je održana u petak, 9. kolovoza u Hrvatskom domu u Petrinji, a uoči proslave zaštitnika grada sv. Lovre. 

/ mdj

Župa Preobraženja Gospodnjeg, predvođena vlč. Damirom Cekovićem, daje izniman doprinos u području duhovnog djelovanja, a ističe se i višegodišnjim humanitarnim radom. Sam Župni Caritas organiziran je i započeo s aktivnim djelovanjem 2014. godine, samo tri godine nakon osnutka Župe Preobraženja Gospodnjeg. Vrhuncu humanitarnog djelovanja Župe i Caritasa svjedočili smo odmah nakon potresa, organizacijom sabirno-distributivnog centra i skladišta humanitarne pomoći unutar prostorija same Župe za stradale na području Petrinje i okolice. Iako je potres uništio i oštetio naše domove i gradove, ujedinio je dobre ljude koji su odmah bili spremni pomoći. U tada još nedovršenu župnu crkvu dolazili su šleperi i kombiji s pomoći, a brojni domaći volonteri i navijači pomagali su u njezinu razvrstavanju i podjeli potrebitima. Župni Caritas organizirao je i prijevoz pomoći do najudaljenijih sela, zatim popravljanje krovova i dimnjaka, kao i psihološku i duhovnu pomoć stradalima. Sa svojim humanitarnim djelovanjem nastavili su i nakon potresa. 

Prvi voditelj župnog Caritasa bio je, sada već pokojni, Nikola Brnada. Nakon njegove smrti 2017. godine, voditelj župnog Caritasa postao je Renato Komarica. Caritas se već tada angažirao u organizaciji humanitarne pomoći stradalima u poplavama koje su te godine pogodile područje istočne Hrvatske. Krajem 2018. godine, župni Caritas uključio se u projekt „Caritasovi paketi radosti“ koji je trajao do 2021. godine. Unutar tog projekta, župni Caritas sudjelovao je u podjeli paketa sufinanciranih sredstvima Europske unije i Republike Hrvatske. Pomoć se sastojala od tri vrste paketa: prehrambenih, higijenskih i tekstilnih. Prilikom podjele paketa volonteri su ne samo dostavljali paket, već su posjećivali korisnike, uključujući siromašne, starije, bolesne i nemoćne osobe. Volonteri su nastojali educirati korisnike o štednji, kućanskim poslovima i sličnim praktičnim stvarima, kako bi ih osposobili za samostalan svakodnevni život. Godišnje su volonteri više puta obišli oko 140 korisnika.

Foto: Sisačka biskupija/ Dodjela plakete

Od osnutka Caritasa pa do danas, župni Caritas aktivnije se angažirao pred božićno i uskrsno vrijeme, odnosno za vrijeme došašća i korizme, kada je prikupljao i dijelio pakete nekvarljivih namirnica. U tim su razdobljima nastojali oraspoložiti siromašne, starije, bolesne i nemoćne.

Župni Caritas posebno je došao do izražaja tijekom nesretnog potresa koji je pogodio naš Grad i Županiju, kada su mnogi ostali bez sigurnog krova nad glavom, a vrijeme na ovom području jednostavno stalo. Iako je potres uništio i oštetio naše domove i gradove, potres nije uništio, već je ujedinio i spojio dobra srca koja su odmah bila spremna pomoći. U tada još nedovršenu župnu crkvu dolazili su šleperi i kombiji s pomoći, a volonteri su pomagali u razvrstavanju pomoći prema vrsti kako bi dijeljenje bilo što učinkovitije i kako bi se uklonilo ono što je, nažalost, bilo poslano neadekvatno i neprikladno. Župni Caritas organizirano je pomagao stradalima na što više mogućih načina: uvozom i izvozom robe, prijevozom do najudaljenijih sela, popravljanjem krovova i dimnjaka, improviziranim „trgovinama“ u kojima su stanovnici mogli preuzeti pojedinačne donacije, te „butikom“ s odjećom i obućom gdje su potrebiti mogli pribaviti ono što im je bilo potrebno. Župnom Caritasu pridružilo se nekoliko stotina volontera. Domaćim volonterima pridružili su se i volonteri iz Siska, Ivanić-Grada, Kloštar Ivanića, Volodera, Popovače, Osekova, Samobora, Kostajnice, Stupna, Ludine, Zadra, Zagreba, Čapljine, Splita, Imotskog, Istre i drugih dijelova Lijepe naše. Domaći volonteri surađivali su i s navijačkom skupinom „Bad Blue Boys“ iz Zagreba. Volonteri su danima obilazili okolna sela provjeravajući moguće načine kako bi pomogli stradalima. U suradnji sa župnim Caritasom djelovao je i psiholog p. Mijo Nikić, koji je pružao duhovnu i psihološku pomoć. Kasnije se ta inicijativa proširila na razinu Biskupije. Nakon što se situacija s potresom smirila, Caritas nije prestao sa svojim djelovanjem te je nalazio načine kako pomoći onima kojima je ta pomoć bila potrebna. Tako je župni Caritas pomogao i jednoj obitelji da spoji priključak za struju na svoju novoizgrađenu kuću koju su dobili od Caritasa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja