Budi dio naše mreže

Nazvana po službenici Božjoj Chiari Corbelli Petrillo, u mjesecu svibnju u Rimu je, u nazočnosti civilnih i vjerskih vlasti, svečano otvorena La Casa di Chiara (Chiarina kuća) koja pruža smještaj ženama i cijelim obiteljima koje su primorane ostati u Rimu kako bi liječile prenatalne bolesti koje ugrožavaju nerođeno dijete.

/ ts

Chiarina kuća, ustanova nadahnuta svjedočanstvom života službenice Božje Chiare Corbelle Petrillo, od svibnja je u Rimu otvorila svoja vrata obiteljima i ženama koje se suočavaju s komplikacijama u trudnoći i kojima su potrebne bolničke terapije i intrauterine operacije. Cilj je projekta besplatno ugostiti i pomoći obiteljima koje dolaze izvan talijanske regije Lazio, ali se liječe u Rimu, donosi Vatican News.

Otvorenje Chiarine kuće u Rimu / Foto: Pro Vita e Famiglia

Obitelji suočene s prenatalnim bolestima

Kuća, koju su osmislili i ostvarili Pro Vita Onlus i zaklada Il Cuore in una Goccia, može primiti do tri obitelji na različite periode ovisno o potrebama. „Samo prošle godine više od 79% zahtjeva za pomoć pri smještaju u Rimu došlo je od obitelji koje žive izvan regije Lazio, za liječenje vrlo ozbiljnih prenatalnih patologija kao što su strukturalne malformacije, polimalformacijski sindromi, kromosomopatije, limfangiomatoza i bolesti srca“, pojašnjava Jacopo Coghe, glasnogovornik Pro Vita & Famiglia onlus.

Pomoć od 360 stupnjeva

Projekt se ostvaruje kroz svakodnevno upravljanje stanom, kroz pomoć obiteljima u troškovima režija i prijedlozima za obrazovnu i rekreativnu zabavu za njihovu djecu. „Kao zaklada Il Cuore in una Goccia sa zahvalnošću smo pozdravili inicijativu pružanja potpore i pomoći obiteljima s ozbiljnim fetalnim patologijama koje nam se obraćaju iz cijele Italije za podršku i pratnju“, naglašava Giuseppe Noia, izvanredni profesor Sveučilišta Katoličke prenatalne medicine i predsjednik Zaklade. “Naše socijalne i zdravstvene usluge – nastavlja – ne zaustavljaju se samo na medicinsko-kliničko-znanstvenim odgovorima, već obuhvaćaju bračni par, obitelj s cijelim drugim nizom podrške.“

Otvorenje Chiarine kuće u Rimu / Foto: Pro Vita e Famiglia

Enrico Petrillo: podrška cijeloj obitelji u brizi za dijete

„Chiarina kuća plod je koji je posijala sama Chiara i vjerujem da je sretna na nebu kad vidi koliko je ljudi nadahnula svojim primjerom”, objašnjava Enrico Petrillo, suprug Chiare Corbelle, palijativni fizioterapeut. Enrico je pratio svoju ženu tijekom trudnoća s prenatalnim patologijama i, u svjetlu svog iskustva, ističe da je vrlo bitno da institucije i zajednica „pruže svoju ruku“. “Mi smo imali prijatelje liječnike koji su nam pomogli snaći se u zdravstvenom sustavu u tom razdoblju”, nastavlja. “Liječiti dijete je vrlo važno, ali za liječenje djeteta potrebno je liječiti i roditelje, braću i sestre, cijelu obitelj”. „Kuća koja prati obitelj na 360 stupnjeva u zdravstvenom putovanju, stoga je temeljna“, zaključuje.

Otvorenje Chiarine kuće u Rimu / Foto: Pro Vita e Famiglia

Službenica Božja Chiara Corbella Petrillo

Podsjetimo, Chiara Corbella, rođena u Rimu 1984. i odgojena u vjerničkoj obitelji, udala se 2008. za svog zaručnika Enrica Petrilla, također mladića iz Rima kojeg je upoznala u Međugorju. Mlada žena ostala je trudna, ali je ultrazvuk pokazivao ozbiljnu malformaciju. Djevojčici, koju su nazvali Maria Grazia Letizia, dijagnosticirana je anencefalija. Chiara i Enrico ipak su odlučili nastaviti s trudnoćom, a djevojčica, rođena 10. lipnja 2009., umrla je nakon otprilike pola sata. Nedugo zatim situacija se ponovila: Chiara je čekala svoje drugo dijete, ali i sin, kojem su dali ime Davide Giovanni, imao je ozbiljnu malformaciju. I u tom je slučaju nastavila trudnoću, beba je rođena i ubrzo umrla.

U trećoj trudnoći beba je bila zdrava, ali je Chiara ta koja se razboljela, dijagnosticiran joj je rak jezika. Odlučila je odgoditi liječenje kako ne bi naškodila djetetu koje nosi. Rodio se mali Francesco i Chiara je otišla na operaciju, kemoterapiju i radioterapiju, no tumor je predaleko uznapredovao. Umrla je sa samo 28 godina 13. lipnja 2012. godine, na blagdan sv. Antuna Padovanskog. Tijelo je pokopano na groblju Verano u Rimu, u istoj grobnici u kojoj počiva njezinih dvoje djece.

„Dana 13. lipnja 2012. umrla je u Pian della Carlotta (Cerveteri) službenica Božja Chiara Corbella, laikinja i majka obitelji, supruga i majka velike vjere u Boga“, zapisano je u ediktu kojim je započela kauza za njezinu beatifikaciju 21. rujna 2018. godine.

„Njezin prinos-dar ostaje kao svjetionik svjetla nade, svjedočanstvo vjere u Boga, začetnika života, primjer ljubavi veće od straha i smrti“, navodi se također u ediktu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja