Budi dio naše mreže

„Daj Bože da ne moramo biti u situaciji gdje moramo birati, ali pritisnuti pitanjima ugleda, karijere, profita, mnogi su nažalost spremni birati manje dobro i odbacivati Boga, odnosno staviti Boga na drugo mjesto.“, upozorio je don Damir na duhovnoj pripravi uoči proslave sv. Tome ap. u pulskoj katedrali.

/ mpp

Drugoga dana trodnevnice uoči proslave sv. Tome ap., zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, u ponedjeljak, 1. srpnja, u pulskoj je katedrali misu predvodio salezijanac don Damir Stojić. U koncelebraciji su bili katedralni župnik vlč. Rikardo Lekaj, župni vikar katedralne župe vlč. Leonard Škec te vlč. Dragutin Petrović, svećenik u mirovini.

U osvrtu na dnevno evanđelje, odnosno prispodobu o učeniku koji je želio slijediti Isusa, ali je prije želio pokopati oca, don Stojić je rekao, kako bi na Isusove riječi ovaj čovjek s pravom mogao pitati „Tko si ti da mi nešto tako kažeš?“. Ovim dolazimo do srži evanđelja: tko je Isus Krist?

U ono vrijeme: Kad Isus vidje mnoštvo oko sebe, zapovijedi da se prijeđe prijeko. I pristupi jedan pismoznanac te mu reče: »Učitelju, za tobom ću kamo god ti pošao. « Kaže mu Isus: »Lisice imaju jazbine i ptice nebeske gnijezda, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.«
Drugi mu od učenika reče: »Gospodine, dopusti mi da prije odem i pokopam svoga oca. « Isus mu kaže: »Hajde za mnom i pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve.« (Mt 8, 18-22)

Osvrnuvši se na svjedočanstvo jednog stranog studenta kojeg su roditelji odbacili jer se odlučio krstiti i živjeti s Isusom, don Damir je napomenuo: „Daj Bože da ne moramo biti u situaciji gdje moramo birati, ali pritisnuti pitanjima ugleda, karijere, profita, mnogi su nažalost spremni birati manje dobro i odbacivati Boga, odnosno staviti Boga na drugo mjesto.“

„Zanimljivo, ovaj čovjek koji je htio pokopati svog oca kako smo čuli u prispodobi: nije odbacio Isusa. Nije rekao ‘Isuse, ja tebe neću slijediti’. Nije rekao ‘Isuse, ja Tebe odbacujem, ja Te ne želim’. Nego je praktički rekao ‘Isuse, Ti si meni na drugi u životu, rekao je propovjednik, te naglasio, kako je upravo u tome aktualnost evanđelja”, objasnio je propovjednik.

Pred Isusom ne smijemo ostati indiferentni

Propovjednik je podsjetio, kako je Isus rekao i druge „šokantne” stvari: „Ja sam Put, Istina i Život. Ne znam je li itko nešto slično u povijesti rekao. Mnoge su vođe govorili: ja znam za neki put, za neku istinu, znam kako poboljšati život, ali Isus nije tako rekao, već: Ja sam Put, ja sam Istina, ja sam Život. On također kaže: ‘tko želi mene slijediti neka uzme svoj križ i neka ide za mnom, i tko ne jede i ne pije krv na moje, neće imati život; ja sam uskrsnuće i život’. Pred takvim izjavama ne možemo ostati indiferentni, moramo se opredijeliti. Neki su samo mahnuli rukom, ‘luđak’, a neki su tako ubili, ali ne zaboravimo: neki su i umrli za Njega.”

„Stoga, neka nam današnje evanđelje bude ispit savjesti: stavljamo li Isusa i našu pripadnost Katoličkoj Crkvi na prvo, drugo ili treće mjesto”, rekao je na kraju don Stojić.

Župnik je u završnim zahvalama najavio treći dan trodnevnice, kojeg će isto predvoditi don Damir Stojić. Prije mise molit će se svečana molitva Prve večernje na čast sv. Tome ap., a nakon mise uslijedit će klanjanje pred Presvetim.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja