Budi dio naše mreže

„Kleveta i ogovaranje su smrtni grijeh, ali ipak manje opasan od dezinformacije. Dezinformacija je pristrano iznošenje činjenica, namjerno prešućivanje istine kako bi se onemogućilo slušatelja ili gledatelja da stvori ispravan sud. Molim vas, izbjegavajte ova tri grijeha”, upozorava papa Franjo te potiče na svakodnevno suočavanje s tim grijesima.

/ Hana Kilijan

Naviještati Radosnu vijest poslanje je koje proizlazi iz same naravi Crkve, a da bi Crkva ispunila taj zadatak mora osobito paziti na dvije stvari: na poznavanje onoga komu je poslana i na traženje prikladnih načina kako bi njezin govor bio razumljiv, istaknuto je u pastoralnim smjernicama Hrvatske biskupske konferencije „Crkva i mediji”.

U naše vrijeme,  naglašeno je nadalje, ispunjenje te zadaće zahtijeva od Crkve bolje poznavanje i otvorenije prihvaćanje sredstava društvenih komunikacija koja uvelike utječu na cjelokupno društvo uzrokujući na svim razinama duboke promjene. Upravo je te promjene Crkva dužna stalno osluškivati i pratiti jer je to preduvjet da bi mogla ispuniti svoje poslanje.

Crkva je u svakom povijesnom razdoblju i u različitim društvenim kontekstima uvijek bila pozorna na brigu za čovjeka. Ne čudi stoga da i sam papa Franjo često u javnim obraćanjima i katehezama problematizira neke od gorućih izazova medijskoga svijeta u digitalnom prostoru u koji je čovjek današnjice svakodnevno uronjen.

Tako je, već na samom početku svoga pontifikata tijekom susreta s članovima katoličke udruge „Corallo”, koja okuplja talijanska radiofonska, televizijska, analoška, digitalna, satelitska i internetska poduzeća te radiotelevizijske i promidžbene agencije, Papa naglasio važnost istine u medijskom prostoru.

S medijima, naglasio je Sveti Otac, treba tražiti istinu, ali ne samo istinu, nego i dobrotu i ljepotu. „Tražeći istinu, odnosno spomenuta tri puta, možemo pogriješiti ili naići na zamke. Istinu treba tražiti, ali treba paziti se ne postane intelektualac bez inteligencije. Dobrotu treba tražiti, ali se valja čuvati eticizma. Može se tražiti i ljepota, ali se ne smije šminkati, odnosno stvarati ‘umjetnu ljepotu’. Istina, dobrota i ljepota dolaze od Boga i u čovjeku su. Otkrivati istinu, dobrotu i ljepotu, to je posao obavijesnih sredstava; to je vaš posao”, naglasio je tom prilikom papa Franjo.

Papa je nadalje istaknuo da i obavijesna sredstva griješe, a najteži su im grijesi: dezinformiranje, kleveta i ogovaranje. „Kleveta i ogovaranje su smrtni grijeh, ali ipak manje opasan od dezinformacije. Dezinformacija je pristrano iznošenje činjenica, namjerno prešućivanje istine kako bi se onemogućilo slušatelja ili gledatelja da stvori ispravan sud. Molim vas, izbjegavajte ova tri grijeha: dezinformaciju, klevetu i ogovaranje”, zaključio je Sveti Otac.

Da smo svi pozvani suprotstavljati se lažima koje se šire kao posljedica brze razmjene velikoga broja informacija u svakodnevici, papa Franjo istaknuo je i u poruci za 52. svjetski dan sredstava društvene komunikacije 2018. pod nazivom „Istina će vas osloboditi” (Iv 8, 32). Fake-news i novinarstvo mira.

„Nitko se od nas ne može smatrati oslobođenim dužnosti suprotstavljanja tim lažima. To nije lak zadatak jer se u širenju dezinformacija često namjerno pribjegava uvijenom govoru i retorici koja suptilno dovodi u zabludu, a katkad se koriste i sofisticirani psihološki mehanizmi. Hvalevrijedne su stoga odgojne inicijative i obrazovni programi koji imaju za cilj pomoći osobama da tumače i vrednuju informacije koje pružaju mediji i podučavaju ih da ne budu nesvjesni širitelji dezinformacija, nego protagonisti razotkrivanja laži”, poručio je papa Franjo.

***

Rubriku Glas istine u sklopu projekta KAT – Provjera dezinformacija o vjerskim temama Hrvatski katolički radio radi u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem i Hrvatskim društvom katoličkih novinara. Metodom činjenične provjere, projektom “Glas istine – Vox Veritatis” želi se ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava, vijesti i objava vezanih za život Katoličke crkve u Hrvatskoj i svijetu kako bi se spriječilo širenje dezinformacija u javnosti, odnosno krivo kontekstualiziranje ili manipuliranje izjavama katoličkih poglavara. Projekt financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije, Europske komisije ili Agencije za elektroničke medije. Europska unija, Europska komisija ni Agencija za elektroničke medije ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja