Budi dio naše mreže

"Svetom Antunu u čast" novi je festival duhovne glazbe koji se pokreće u Župi sv. Antuna Padovanskog u Starom Petrovom Selu zahvaljući inicijativi Lare Pilepić i župnika vlč. Ivana Nikolića koji je o festivalu govorio za HKR.

/ mk

Na području župe djeluje zbor mladih Julin, a velika ljubav prema pjevanju i duhovnoj glazbi nakon tri godine sazrijevanja rodila je novim festivalom duhovne glazbe.

Sv. Antun Padovanski zaštitnik je župe u Starom Petrovom Selu, a na sam dan sv. Antuna 13. lipnja euharistijsko slavlje u 19 sati predvodit će novoimenovani požeški biskup mons. Ivo Martinović. Veliko slavlje župnog zaštitnika započet će upravo ovim festivalom u nedjelju 9. lipnja u 19 sati ispred župne crkve.

Autorska duhovna glazba danas je pomalo u krizi budući da je glazbena duhovna scena preplavljena prepjevima i potrebno je napraviti jedan reset.

Sv. Antun omiljeni je svetac u hrvatskom narodu i šire. Ipak, ne postoji mnogo pjesama posvećenih ovom tako omiljenom svecu, zato je želja organizatora ovim festivalom iskazati čast sv. Antunu koja mu i pripada.

Ovaj festival želi potaknuti vjernike da ne budemo samo oni koji će pred njim klečati i moliti, nego i oni koji će ‘Bogu zahvaljivati preko njega za sve ono što od Boga primamo po njegovu zagovoru’

Vlč. Nikolić je za HKR rekao kako je ova inicijativa način da se napravi jedan novi iskorak. Vjernici se puno utječu sv. Antunu i prije nego što i dovrše molitvu dožive njezinu uslišanje. Ovaj festival želi potaknuti vjernike da ne budemo samo oni koji će pred njim klečati i moliti, nego i oni koji će “Bogu zahvaljivati preko njega za sve ono što od Boga primamo po njegovu zagovoru”. “Nema boljeg načina za to nego pjesmom”, rekao je.

Organizatori se nadaju da će ovaj festival donijeti i neke nove autorske pjesme u ovom glazbenom osiromašenju koje je nastupilo.

Uvjet nastupa na festivalu jest da od dvije skladbe s kojima izvođač nastupa jedna svakako bude posvećena sv. Antunu. Festival će otvoriti domaći mješoviti zbor s pjesmom Iz zemaljske suzne boli, a zatvorit će ga već spomenuti domaći zbor mladih Julini.

Na festivalu “Svetom Antunu u čast” premijerno će biti izveden i novi himan sv. Antunu Padovanskom.

Raznolikost izvođača i glazbenih stilova pokazuje jedno veliko glazbeno bogatstvo, a na festivalu “Svetom Antunu u čast” premijerno će biti izveden i novi himan sv. Antunu Padovanskom.

Ovo je početak jednog lijepog događanja, a nadamo se da će Gospodin i sv. Antun ovo razviti zaista u nešto veliko.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja