Budi dio naše mreže

Biti stvoren na Božju sliku, kaže dokument znači posjedovati svetu vrijednost koja nadilazi svaku razliku seksualne, društvene, političke, kulturne i vjerske prirode.

/ dz

Do sada je već postalo predvidljivo da kada Crkva izda dokument koji se bavi nekoliko tema, od kojih je jedna seks, glavni sekularni mediji će zanemariti ostalo i koncentrirati se na seks.

Dokument, “deklaraciju” pod nazivom Dignitas Infinita (Beskonačno dostojanstvo), objavio je Dikasterij za nauk vjere uz odobrenje pape Franje. Govori o mnogim stvarima, uključujući tržišnu ekonomiju, siromaštvo, smrtnu kaznu, rat i terorizam, migrante, nasilje nad ženama, eutanaziju i potpomognuto samoubojstvo, pobačaj, okoliš i društvene mreže, piše Russel Shaw s portala Catholic Exchange.

Biti stvoren na Božju sliku, kaže dokument znači posjedovati svetu vrijednost koja nadilazi svaku razliku seksualne, društvene, političke, kulturne i vjerske prirode.

Ontološki aspekt je “najvažniji” utoliko što dostojanstvo u ovom smislu “pripada osobi kao takvoj jednostavno zato što ona postoji i što ju je Bog htio, stvorio i ljubio”. Ostala tri aspekta su utemeljena na ovom.

Tekst zatim prelazi na specifične teološke osnove ljudskog dostojanstva koje nalazimo u Otkrivenju, a posebno u životu i naučavanju Isusa Krista kako je prikazano u Novom zavjetu. Ovdje je ključna potvrda u izvještaju o stvaranju ljudskih bića kako je dana u prvom poglavlju Postanka: “Bog reče: ‘Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična’… stvorio ih je muško i žensko. ”

Biti stvoren na Božju sliku, kaže dokument, “znači posjedovati svetu vrijednost koja nadilazi svaku razliku seksualne, društvene, političke, kulturne i vjerske prirode.” Evanđelja pokazuju kako je Isus to primijenio vrlo konkretnim riječima: “[On] je srušio kulturne i kultne barijere, vraćajući dostojanstvo onima koji su bili ‘odbačeni’ ili za koje se smatralo da su na marginama društva”—kategorija koja je uključivala poreznike i gubavce, između ostalih.

Dignitas Infinita kaže da je ovaj naglasak na poštivanju i ljubavi prema otpadnicima i osobama s invaliditetom “promijenio lice svijeta” i nadahnuo bezbrojne institucije i programe za osobe u potrebi. Ali također upozorava na “stalno rastući rizik” danas – “svođenje ljudskog dostojanstva na sposobnost da se odredi vlastiti identitet i budućnost neovisno o drugima, bez obzira na članstvo u ljudskoj obitelji.”

Mnogo toga u ovom dokumentu zaslužuje razmišljanje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja