Budi dio naše mreže

Radovi uklanjanja kupole sa zvonika u potresu oštećene remetske crkve obavljeni su u subotu, 19. veljače, zbog čega je od jutra do popodnevnih sati zatvorena cesta prema Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama.

/ Marijana Daničić

Župnik o. Antonio Mario Čirko govorio je o razlogu uklanjanja kupole sa zvonika, procesu uklanjanja i očekivanjima od obnove Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, u razgovoru za Informativnu katoličku agenciju.

Kupola zahtjeva obnovu

O. Čirko je naglasio da je uklanjanje kupole s krova crkve bilo potrebno kako bi se učvrstio crkveni toranj koji je u potresu oštećen. “Nakon početka konstruktivne obnove koja obuhvaća nekoliko faza da bi se učvrstio sam toranj remetskoga svetišta, bilo je nužno skinuti samu kupolu crkve. Nakon skidanja kupole slijedi pojačavanje tornja crkve, da se u nekim, ne daj Bože, budućim potresima ne bi urušila”, kazao je o. Čirko.

O. Čirko istaknuo je kako su uklanjanjem kupole primijetili da sama kupola zahtjeva zasebnu obnovu te se nada da će nakon obnove Župe napraviti i postaviti novu kupolu.

„To je jedan opsežan zahvat koji zahtjeva i kopanje u dnu zvonika, ali evo vidimo kako se kopa tako se otkrivaju i nove stvari, te je uistinu ova obnova također mjesto otkrića i revitalizacije same povijesti ovoga remetskog drevnog svetišta”, izjavio je o. Antonio Čirko, župnik u Remetama u najavi skidanja kupole sa zvonika.

Uklanjanje kupole odvijalo se prema planu i nije bilo poteškoća, a što se tiče sigurnosti radnika ‘sve je poteklo, kako se ono kaže, glatko, Bogu hvala’.

Uklanjanje kupole s tornja remetske crkve / Foto: Šime Lugarov

Uslijedit će i arheološka istraživanja

Uklanjanje kupole odvijalo se prema planu i nije bilo poteškoća, a što se tiče sigurnosti radnika ‘sve je poteklo, kako se ono kaže, glatko, Bogu hvala’, kazao je o. Čirko.

“Kao što svi znamo Europska komisija je produžila rok za trošenje sredstava iz fonda solidarnosti koji koristi i remetsko svetište i u tome smislu imamo produženo razdoblje, pa ćemo vjerujem, sve na vrijeme moći učiniti u kontekstu konstruktivne obnove. Također, provest ćemo i različita arheološka istraživanja jer se samim iskapanjem otkrivaju mnoge povijesne stvari za koje možda nismo do sada znali da postoje”, naglasio je.

Uklanjanje kupole s tornja remetske crkve / Foto: Šime Lugarov

Taj mali ‘grafit’ mogao bi biti iz vremena Bolléove obnove, nakon potresa krajem 19. stoljeća, a o najranijem se može samo spekulirati, možda čak iz doba pavlina, kada je utemeljen.

“Grafit” Gospe Remetske

Otkako je počela obnova Svetišta, otkriveni su brojni povijesni skriveni detalji poput prozorčića, vrata, najstarijeg zida i jednog “grafita” za koji nije točno sigurno kada je nastao.

„Taj ‘grafit’ prikazuje Gospu Remetsku zajedno s njezinim ‘retablom’ (okvirom). Možda to nema neku umjetničko vrijednost, ali ima vrijednost. Naime, čini se da je neki pobožni redovnik ili pobožni radnik – gledajući lik Gospe Remetske – to oslikao”, kazao je župnik Remeta i dodao: “Taj mali grafit – desno uz prozorčić – mogao bi biti iz vremena Bolléove obnove, nakon potresa krajem 19. stoljeća, a o najranijem se može samo spekulirati, možda čak iz doba pavlina, kada je utemeljen”.

“Grafit” Gospe Remetske na zidu Svetišta // Ante Novak

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja