Budi dio naše mreže

Njome započinje korizmeno vrijeme pokore, razmišljanja i posta, koje nas priprema za Kristovo uskrsnuće u Uskrsnu nedjelju.

/ Marija Bačić

Danas je Pepelnica – Čista srijeda. Njome započinje korizmeno vrijeme pokore, razmišljanja i posta, koje nas priprema za Kristovo uskrsnuće u Uskrsnu nedjelju. Za Čistu srijedu vezan je obred pepeljenja. Pepeo je simbol pokore i pomaže nam razviti duh poniznosti i žrtve. Čela vjernika se pepele uz riječi: ‘Sjeti se, čovječe, da si prah i u da ćeš se u prah vratiti’, koje u svijest prizivaju spoznaju da je život na zemlji prolazan.

Inače, pepeljenje se koristi od davnine. Kršćani koji su počinili teške grijehe javno su izvršavali svoju pokoru. Na Čistu srijedu biskup bi blagoslovio marame za kosu, te ih posuo pepelom načinjenim od grana palmi od prethodne godine. Te marame su pokornici trebali nositi tijekom četrdeset dana pokore. Tada, dok su vjernici recitirali sedam pokorničkih psalama, pokornici bi bili istjerani iz crkve zbog svojih grijeha, baš kao što je Adam, prvi čovjek, bio istjeran iz raja zbog svoje neposlušnosti.

Pokornici ne bi ulazili u crkvu sve do Velikog četvrtka kada bi zaslužili pomirenje, nakon četrdeset dana pokore i sakramentalnog odrješenja. Kasnije su svi kršćani, bez obzira bili javni ili skriveni pokornici, dolazili primiti pepeo zbog pobožnosti. U stara vremena je nakon pepeljenja slijedila pokornička procesija.

Dodajmo ovome kako Crkva na današnji dan propisuje obavezan post za sve od navršene punoljetnosti do započete šezdesete godine života, a obavezan nemrs za sve koji su navršili četrnaestu godinu života.

Želimo svim vjernicima da ustraju u svojim nakanama obraćenja i odricanja. Svima želimo plodnu korizmu!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja