Budi dio naše mreže

Milost Očeva nije pripravljena samo za posebne ili samo za svece nego i za tebe. Ako pred Boga postaviš visoka očekivanja, ako mu otvoriš put svojom vjerom i kreneš putem naših svetaca, Otac će i u tvome životu pokazati svoju slavu, čak i veću nego što sam gore naveo. Ne zaboravi da je Isus dao obećanje da će oni koji povjeruju činiti veća djela nego što ih je On sam činio. Zašto ne početi odmah sa sljedećom svetom misom? Pročitajte promišljanje Katoličke evangelizacijske skupine "Duhovni kutak" o svetoj misi.

/ im

Ispuni, Gospodine, obećanje svoga Sina: Nek nas Duh Sveti uvede u otajstvo ove žrtve i otvori nam svu istinu. (blagdan Duhova, darovna molitva)

Sveta misa bi za katolika trebala predstavljati vrhunac njegovog duhovnog života, vrhunac njegovih doživljaja i vrhunac njegovog sjedinjenja s Gospodinom. No, je li to tako u stvarnosti ili sve ostaje u teoriji koja se rijetko kad ispunjava? Koji su razlozi zbog kojih gotovo sve ostaje u teoriji, prenosi Duhovni kutak.

Odgovor nije lagan, niti je uvriježeno pravilo da katolici ne doživljavaju svetu misu na opisani način, no možemo se složiti da je takvo doživljavanje daleko od učestalog i da nema puno katolika koji redovito doživljavaju svetu misu na najmističniji mogući način. Ako se sjetimo kako izgledaju naše nedjelje koje bi trebale biti vrhunac naših molitava onda bi se mogli složiti u jednome: naše svjedočanstvo nije najprivlačnije za nevjernike.

Ako se sjetimo kako izgledaju naše nedjelje koje bi trebale biti vrhunac naših molitava onda bi se mogli složiti u jednome: naše svjedočanstvo nije najprivlačnije za nevjernike.

Zamislimo samo nekog čovjeka koji ne vjeruje u katoličke istine kako sjedi ispred crkve promatrajući vjernike na izlazu nakon svete mise koji su se upravo susreli s živim Bogom i putem pričesti primili Ga u svoje srce, sebe, svoj život. Niti su nešto posebno radosni, niti nadahnuti, niti njihovo svjedočanstvo izgleda privlačno. Nisu baš pričljivi (ne zato što su u nastavku kontemplacije), a nerijetko se njihov žar vidi u pričama i razgovorima o politici i drugim temama, a upravo su se susreli s Onim koji je Početak i Kraj svega stvorenoga.

Niti su nešto posebno radosni, niti nadahnuti, niti njihovo svjedočanstvo izgleda privlačno.

Sveti Šimun Novi Teolog bio je svetac prije crkvenog raskola koji je živio u 10. i 11. st. za kojeg su svjedoci govorili da bi na svetoj misi njegovo lice toliko sjajilo obasjano nadnaravnim svjetlom da bi njegova subraća morala spustiti pogled jer ga nisu mogli gledati zbog sjaja koji bi smetao njihovim očima. Sveti Ignacije je za sebe izjavljivao da ako na svetoj misi nije barem tri puta zaplakao pri kajanju da ga Gospodin nije prihvatio. Imao je izražen dar suza koji bi se manifestirao baš na misi. Sveti padre Pio bi na misi doživljavao i proživljavao kalvariju skupa s Kristom i trpio bolove koje je i sam Krist trpio.

Sveti Ignacije je za sebe izjavljivao da ako na svetoj misi nije barem tri puta zaplakao pri kajanju da ga Gospodin nije prihvatio.

Mnogi su sveci misu proživljavali baš na onaj način koji, slušajući, čitajući ili gledajući ih, rađa željom  da Gospodin i nama udijeli takvu milost. Jedan od odgovora zašto mi tako rijetko išta doživimo na misi je MANJAK OČEKIVANJA i SLABA PRIPREMA (ako je uopće i ima). Ulazimo u crkvu dvije minute prije početka mise ne očekujući da ćemo išta doživjeti, ne vjerujući da ćemo baš sada dobiti milost i razmišljajući o svemu osim o našem susretu s Bogom. Na svetoj misi se Nebo spaja sa zemljom. Prisutno je cijelo Nebo, Sveto Trojstvo, svi sveci, anđeli, arkanđeli i MI!

Svaki dio mise je tu s razlogom i u svakom dijelu mise te čeka susret s Ocem.

Je li za mene misa samo jedan proces kroz koji moram proći da bi došao do pričešćivanja ili nešto više? Bog i Crkva nisu to baš tako zamislili. Svaki dio mise je tu s razlogom i u svakom dijelu mise te čeka susret s Ocem. Tako da tvoje kajanje treba težiti da bude poput kajanja kakvo je imao sv. Ignacije, tvoj susret s Očevom slavom treba biti sličan susretima kakve je imao sv. Šimun Novi Teolog kojeg je Očevo svjetlo obasjavalo tako da ga nitko nije mogao gledati, tvoj razgovor s Isusom kojeg si upravo primio u svoje srce treba biti toliko dubok i iskren da onaj vjernik ispred crkve koji čeka da vidi kakav ćeš izaći nakon svete mise poželi biti kao ti, tvoja ljubav prema bližnjem treba biti toliko očita da i onaj koji ne može smisliti Katoličku Crkvu postane njen najveći branitelj. Najmanje o čemu trebaš razmišljati kad izlaziš iz crkve su svakodnevna politička prepucavanja i ručak.

Milost Očeva nije pripravljena samo za posebne ili samo za svece nego i za tebe.

Milost Očeva nije pripravljena samo za posebne ili samo za svece nego i za tebe. Ako pred Boga postaviš visoka očekivanja, ako mu otvoriš put svojom vjerom i kreneš putem naših svetaca, Otac će i u tvome životu pokazati svoju slavu, čak i veću nego što sam gore naveo. Ne zaboravi da je Isus dao obećanje da će oni koji povjeruju činiti veća djela nego što ih je On sam činio. Zašto ne početi odmah sa sljedećom svetom misom?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja