Budi dio naše mreže

Prevladavanje tjeskobe i postizanje duševnog mira moguće je u potpunom predanju Gospodinu. Kako bismo u potpunosti živjeli Božji naum potrebno je postaviti i ljestvicu vrjednota u našem životu.

/ im

Mnogi od nas pate od tjeskobe na nekoj razini, a to često može biti teško prevladati tu tjeskobu koju nosimo u sebi. Zabrinuti smo zbog mnogih stvari i naša se duša osjeća preplavljenom. Sve što želimo je trajni mir, prenosi Aleteia.

Jednostavan način da postignemo trajni mir koji želimo jest da ispravno postavimo svoje prioritete.

Sluga Božji Fulton J. Sheen u svojoj knjizi “Mir duše” piše o središnjem ključu za pronalaženje mira koji smiruje um i tijelo. Ističe da prevladavanje tjeskobe ne znači eliminaciju naše želje, nego ih je potrebno posložiti i odrediti prioritete u životu, važno je napraviti ljestvicu vrjednota. Sluga Božji Fulton J. Sheen zatim objašnjava kako to treba učiniti ilustrirajući “piramidu vrijednosti”.

Postavlja stvari na različita mjesta kako bi im odredio vrijednost. Tako na dno piramide vrijednosti stavlja stvari uključujući i sve materijalno u svemiru, od zvijezde koja nadahnjuje pjesnika do pšenice koja se koristi za pekarski kruh. Iznad toga na piramidi vrijednosti dolazi čovjek, a na vrhuncu piramide je Bog . Religiozan čovjek svoj život uređuje po uzoru na piramidu. On nadilazi strah čineći sve materijalne stvari za koje se na čovjeka, tako discipliniranje tijela sve dok ne bude predmet potegnuti, a podnošenjem cijelu osobnost Bogu.

Prepoznajemo da je Bog velikodušan prema onima koji ga vole i pružit će sve što nam treba, baš kao što je rekao svojim apostolima.

Često osjećamo anksioznost kad imamo mnogo briga, a ponekad se brinemo i zbog najmanjih stvari u životu. Međutim, kada preuredimo svoje želje i prioritete, možemo vidjeti širu sliku i prepoznati kako nas Bog voli. Prepoznajemo da je Bog velikodušan prema onima koji ga vole i pružit će sve što nam treba, baš kao što je rekao svojim apostolima. Naučimo li se postavljati prema životu ovako iz našeg srca nestat će tjeskoba. Potrebno je predati svoj život Bogu. Imati potpuno povjerenje u Njega, pustiti da On vodi naš život.

Zato vam kažem: Ne budite zabrinuti za život svoj: što ćete jesti, što ćete piti; ni za tijelo svoje: u što ćete se obući. Zar život nije vredniji od jela i tijelo od odijela? Pogledajte ptice nebeske! Ne siju, ne žanju niti sabiru u žitnice, pa ipak ih hrani vaš nebeski Otac. Zar niste vi vredniji od njih? A tko od vas zabrinutošću može svome stasu dodati jedan lakat? Mt 6, 25-27

Ako želimo mir u svojoj duši, prvo što bismo trebali učiniti je procijeniti svoje prioritete i provjeriti jesu li u ispravnom redoslijedu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja