Budi dio naše mreže

Incidenti na kninskom području samoproglašene Srpske autonomne oblasti Krajina s proljećem 1991. godine postali su sve učestaliji. Tako je na današnji dan, 24. ožujka 1991. godine, Solinjanin rodom iz Siverića kraj Drniša Tomislav Bukarica postao žrtva maltretiranja krajiških milicajaca.

/ Borna Marinić

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju prisjetio se tragičnog događaja.

„Jučer poslijepodne oko 15:30 sati uputio sam se sa sestrom Ivančicom iz Siverića u Oklaj kod zeta. Najprije sam na ulazu u Knin vidio dva milicionera u šarenim, maskirnim uniformama. Nisu me zaustavljali. Međutim , na izlazu iz Knina na cesti je pred automobil iskočio jedan bradonja u šarenim hlačama s automatom. Prepao sam se pa nisam stao. Sestra mi je kazala – Nemojmo ići u Oklaj preko Vrbnika, tamo će nam biti još gore. Ajmo natrag u Siverić. Poslušao sam je. Oko 16 sati došli smo u Kosovo, kad odjednom cestu nam je prepriječio jedan plavi ‘land rover’. Morao sam stati. Prišla su mi četvorica – petorica ljudi, neki u plavim, neki u šarenim uniformama. Jedan od njih uhvatio me za prsa i izvukao iz auta. Pri tom me dva – tri puta udario šakom u glavu. Dok su pretresali auto pitali su – gdje je bomba? Kakva bomba? Nemam nikakvu bombu. Prislonili su me rukama uza zid i kazali da ću sačekati patrolu iz Knina. Tukli su me šakama u leđa. Kada su počeli parati hrvatske grbove s registarskih tablica moga auta, usprotivio sam se i tada mi je jedan od njih bajonetom zasjekao ruku. Kap krvi pala je na njegovu ruku. Polizao je i rekao – Ovako ćemo vama ustašama krv piti. Iz Knina je uskoro stigla tročlana patrola, pasu me, s automatima prislonjenima uz glavu, sproveli u kninsku Policijsku stanicu. Sestru su mi odvezli mojim kolima. U stanici me jedan milicionar šamarao i ispitivao ‘gdje sam postavio bombu’. Govorio je –’ Sredit ćemo mi vas ustaše!’. Kasnije dok sam ja čekao u hodniku, ispitivao je i sestru. Morala mu je crtati kuda smo se sve vozili. Oko 19 sati kada su se uvjerili da nismo imali nikakvu bombu, konačno su nas pustili. Zaprijetili su nam da više nikada ne smijemo doći u Knin. U Drnišu sam sve prijavio policiji i tamo mi je pružena prva pomoć.“

Službeni Knin odnosno Milan Martić oglasio se priopćenjem kako je Bukarica zaustavljen jer su ga na izlazu iz Knina pokušale zaustaviti s čak dvije patrole no nije im uspjelo za rukom. Bio je to tek uvod u etničko čišćenje tog područja u Domovinskom ratu.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja