Njemačka svetica i nutricionistica sveta Hildegarda iz Bingena uči nas umjerenosti. Iz mnogih studija koje je napisala moderna medicina crpi i danas. Zbog toga je poznata kao stručnjakinja za zdravu prehranu.
Sol i šećer dvije su važne namirnice koje bi prema svetoj Hildegardi trebalo koristiti umjereno, prenosi Aleteia. Jedan od stupova liječenja njemačke redovnice iz 12. stoljeća je zdravlje tijela prirodnim lijekovima te pravila za kuhanje prirodnih sastojaka. Drugi stup je redovito čišćenje tijela od psiholoških i nutritivnih toksina. Među mnogim namirnicama koje sveta Hildegarda puno koristi su sol i šećer. S obje je vrlo štedljiva, jer kako kaže, korisne su u zdravoj prehrani, ali treba ih koristiti na pravi način, bez pretjerivanja i ne za pogrešne stvari.
Štedljivo sa solju!
Sol se s pravom smatra ključnim začinom za život s važnom preporukom da svatko tko prekorači dnevni unos soli šteti svom tijelu. “Sve namirnice treba soliti umjereno kako bi zadržale svoj okus, a ne pruzele okus soli”, preporučuje sv. Hildegarda. Što se začina tiče, evo njenog savjeta za upotrebu začina u zdravoj prehrani: „Baš kao što sol kada se koristi umjereno poboljšava hranu tako i metvica ako se dodaje mesu, ribi ili drugoj hrani, dobro razgrađuje hranu i zagrijava želudac te osigurava dobru probavu.
Šećer ima moć okrijepiti one koji ga jedu
Sveta Hildegarda ne isključuje upotrebu šećera u zdravoj prehrani za koju vjeruje da ima moć “okrijepiti one koji ga jedu”. Najviše je koristila šećer od šećerne trske dok šećer od repe preporučuje za kolače. Koristila je također i med kao zaslađivač. Zdravi ljudi trebaju ga umjereno konzumirati, a bolesnici izbjegavati, njen je savjet. Šećer je prema sv. Hildegardi koristan u liječenju nekih bolesti poput vrućice kao i bolesti uzrokovanih prehladom. Također je koristan za ublažavanje kašlja, zajedno s grožđem, komoračem, sladićem i smokvama te za zubobolju.