Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu predstavlja svojevrsnu riznicu sačuvane tradicije i još uvijek oživotvorene prakse. Ono po čemu su koludraški srednjovjekovni specijaliteti prepoznatljivi i osebujni jest činjenica da je riječ o proizvodima vrhunske kvalitete, rađenim u malim serijama i isključivo manualne proizvodnje.
Benediktinike iz samostana Sv. Margarite u Pagu tijekom svoje su duge povijesti molile i radile s ljudima grada Paga i Zadarske nadbiskupije. Čuvale su baštinjene svetinje promičući kršćanske, benediktinske vrijednosti i hrvatsku kulturu. Poznati i zaštićeni izvorni hrvatski proizvodi su paški baškotin, koludraška štrika i kolacić koje koludrice Sv. Margarite izrađuju po starim recepturama preko 300 godina.
Naglašena je njihova izvornost i specifičnost okusa proizvoda koji proizlaze iz receptura po kojima su ga izrađivale i po kojem ga i danas izrađuju koludrice Samostana benediktinki u Pagu, piše na mrežnoj stranici samostana benediktinki sv. Margarite.
Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu predstavlja svojevrsnu riznicu sačuvane tradicije i još uvijek oživotvorene prakse. Izrada kolačića i koludraške štrike ima za cilj očuvanje i razvoj specifične povijesno ukorijenjene kreativne gastronomske vještine kojoj je benediktinska zajednica povijesno ishodište. Ono po čemu su koludraški srednjovjekovni specijaliteti prepoznatljivi i osebujni jest činjenica da je riječ o proizvodima vrhunske kvalitete, rađenim u malim serijama i isključivo manualne proizvodnje.
Paški baškotin
Nositeljice umijeća izrade paškog baškotina su redovnice, koludrice benediktinskog Samostana Sv. Margarite u Pagu, koje iz generaciju u generaciju čuvaju tradicionalni način izrade, čime biva naglašena izvornost i specifičnost okusa koji proizlazi iz recepture po kojem su ga izrađivale i po kojem ga i danas izrađuju koludrice Samostana benediktinki u Pagu. Baškotin je bio i ostao (zbog okusa i dugog roka trajnosti kao proizvoda) nezaobilazni dio slavljeničke i svečane obiteljske trpeze, prikladan i lijep poklon milim i poštivanim osobama, ukusan zalogaj. Mještani grada Paga i otočani izrazito vole i cijene paški baškotin izrađen u Samostanu Sv. Margarite u Pagu.
Badešina torta
Autohtona badešina torta koja se radila i radi isključivo za poglavaricu samostana, badešu, nekoliko puta godišnje za važne datume. Ima za cilj očuvanje i razvoj specifične, povijesno ukorijenjene kreativne gastronomske vještine kojoj je benediktinska zajednica ishodište.
Kolacić
Kolacić je mekano pecivo sa aromom anisa koje se radi u obliku , koluta. Ima izrazito ugodan miris i okus. Kolacić je nositelj znaka “Hrvatski otočni proizvod”.
Pandešpanj
Pandešpanj je ukusni tradicionalni srednjovjekovni biskvit kolač.
Rafijoli
Rafioli su tradicionalni paški kolači koji se pripremaju po staroj recepturi. Izrada je od prhkog tijesta u obliku trokuta s nadjevom od oraha.
Koludraška štrika
Koludraška štrika prepoznatljiva je i osebujna, a riječ je o proizvodu originalne kvalitete, rađena u malim serijama i isključivo manualne proizvodnje. Koludraška štrika je nositelj znaka “Hrvatski otočni proizvod”.