Budi dio naše mreže

Kolika je moć glazbe pogledajte u videoisječku u kojem se dementna primabalerina, slušajući balet "Labuđe jezero" P. I. Čajkovskog, sjeća svoje koreografije i glavne uloge Odette koja je proslavila mnoge svjetske balerine.

/ vž

Marta C. Gonzales šezdesetih godina prošlog stoljeća bila je primabalerina u New Yorku. Videozapis je snimljen prošle godine u Valenciji, a emotivni trenutak podijelila je španjolska dobrotvorna organizacija “Asociacion Musica para Despertar” koja koristi glazbenu terapiju za one koji pate od gubitka pamćenja, demencije i Alzheimerove bolesti.

Gonzalez je u trenutku snimanja ovog videa bila u zadnjoj fazi Alzheimerove bolesti, no glazba ju je toliko oživila i odnijela u 60. godine prošloga stoljeća dok je nastupala za slavni New York Ballet.

Na snimci se čini kao da će u prvih par sekundi odustati, no glazba Petra Ilijiča Čajkovskog kao da je unijela novi život u nju, a gospođa Gonzalez se emocionalno prisjetila koreografije koju je izvodila prije pedesetak godina.

Umirovljena balerina Marta Gonzalez nažalost je preminula prošle godine u jednom domu za starije u Valenciji, nedugo nakon što je ova snimka nastala.

Glumac Antonio Banderas podijelio je isječak na Facebooku, napisavši kako se nada da će poslužiti kao “zasluženo priznanje umjetnosti i strasti Marte C. Gonzales”. Videozapis se proširio društvenim mrežama i postao viralan, provjerite zašto.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja