Budi dio naše mreže

Utvrđena je visoka razina konzumacije kanabisa među američkim studentima te ostaje na povijesno visokim razinama među vršnjacima koji ne studiraju, na društvenim mrežama pisao je psihijatar Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.

/ mp

Prema rezultatima ankete Praćenje budućnosti (MTF) iz 2020., konzumacija kanabisa u posljednjih pet godina među američkim studentima nastavlja rasti i ostaje na povijesno visokim razinama među vršnjacima koji ne studiraju. To je najveća razinu uporabe kanabisa zabilježena od 1980-ih godina. Istraživanje je također pokazalo da se uporaba kanabisa i nikotina putem parilice izjednačila u 2020. nakon naglog porasta koji se susljedno bilježi od 2017. i za studente i za njihove vršnjake koji ne studiraju.

“Pandemija COVID-19 dramatično je promijenila način kako mladi međusobno komuniciraju te nam nudi prigodu ispitati je li se obrazac uzimanja droga izmijenio zbog tih promjena. Bit će ključno istražiti kako i kada su se različite supstance koristile među ovom mladom populacijom, te utjecaj tih promjena kroz određeno vrijeme”, kaže ravnateljica NIDA Nora D. Volkow. 

Među studentima, 44% je potvrdilo uporabu kanabisa tijekom prošle godine (2020), u usporedbi s 38% 2015. godine, što predstavlja značajan porast. Za njihove vršnjake koje ne studiraju, godišnja uporaba kanabisa u 2020. godini ostala je na 43% (ista povijesno visoka razina zabilježena je 2018. i 2019.).

Osim toga, dnevna ili gotovo svakodnevna uporaba kanabisa nastavila je rasti među studentima od 2015., pri čemu je 8% studenata potvrdilo uporabu kanabisa svakodnevno ili gotovo svakodnevno u 2020. u usporedbi s približno 5% u 2015. godini. Usporedbe radi, 13% njihovih vršnjaka koji ne studiraju navelo je da kanabis koristi svakodnevno ili gotovo svakodnevno u 2020. godini, što je konzistentno s prošlim godinama.

Tijekom tog vremena, postotak studenata koji su prijavili uporabu kanabisa putem parilice u posljednjih 30 dana više se nego udvostručio, s 5% na 14% za studente, te s 8% na 17% za vršnjake koji ne studiraju. U 2020. godini taj se porast izjednačio, pri čemu je 12% studenata i 14% vršnjaka koji ne studiraju potvrdilo uporabu kanabisa putem parilice u posljednjih 30 dana. Slično tome, došlo je do beznačajne promjene za uporabu nikotina putem parilice u 2020. godini, s tim da je 19% studenata i 24% vršnjaka koji ne studiraju prijavilo uporabu nikotina putem parilice u posljednjih 30 dana u usporedbi s 22% i 18% u 2019., te 6% i 8% u 2017. godini.

Izvornik: Schulenberg JE, Patrick ME, Johnston LD, i sur. Monitoring the Future. National Survey Results on Drug Use 1975-2020. Volume II.

Preveo: dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja