Budi dio naše mreže

Psihijatar Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče u Zagrebu, na društvenim je mrežama pozvao na zaustavljanje nasilja nad ženama.

/ im

Objavu Ivana Ćelića prenosimo u cijelosti:

Nasilje nad ženama i zlouporaba droga često se događaju istovremeno. Često su povezani na isti način na koji su psihički poremećaji poput depresije i anksioznosti povezani s povećanom uporabom droga i obrnuto. Nerijetko je jedno simptom drugog, a u mnogim slučajevima idu ruku pod ruku. Ipak, dok su isprepleteni, jedno ne prethodi uvijek drugom. Zlouporaba droga ne potiče uvijek agresore na fizičko ili emocionalno nasilje, a biti žrtva zlostavljanja ne mora nužno dovesti do pretjeranog uživanja psihoaktivnih tvari. Ali kada se nasilje nad ženama i uporaba droga dogode zajedno, oni pustoše sve ispred sebe.

Za žene žrtve nasilja, opetovano zlostavljanje ima iznimno teške posljedice. Kako bi ih ublažile, mnoge žene posežu za sredstvima za olakšanje. U nekim su slučajevima žene u nasilnim vezama prisiljene na uporabu droga ili alkohola od strane svojih partnera. Žene žrtve zlostavljanja mogu doživjeti panični poremećaj, posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i niz drugih psihičkih poremećaja kao rezultat nasilja.

Postotak žena koje svoje mentalno zdravlje smatraju lošim gotovo je tri puta veći među ženama s poviješću obiteljskog nasilja nego među onima u zdravim vezama. Kao rezultat toga, viktimizacija intimnog partnera često je povezana s alarmantno visokom stopom depresije i suicidalnog ponašanja.

Za neke žene će bol i patnja zbog nasilja biti okidač za zlouporabu psihoaktivnih tvari. Žene žrtve zlostavljanja imaju 15 puta veću vjerojatnost da će zloupotrijebiti alkohol i 9 puta veću vjerojatnost da će zloupotrijebiti droge od onih bez povijesti zlostavljanja. Zaustavimo nasilje nad ženama!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja