Budi dio naše mreže

Nevjerojatno je da žive u tolikom siromaštvu i neimaštini, a toliko su sretni – započinje svoje javljanje iz Tanzanije misijski volonter Mario, inače fizioterapeut koji je u ovu daleku zemlju otišao uz pomoć udruge Kolajna ljubavi. Za program Hrvatskoga katoličkog radija javio nam se i prenio svoje dojmove.

/ im

Mario nije misionar. On je jedan od brojnih ljudi iz Hrvatske koji su poželjeli otići pomoći misionarima i misionarkama u njihovom pozivu koji je više težak nego lak i jednostavan. 

„Nevjerojatno je na koji način djeca u Tanzaniji dijele stvari. Ako dobiju lizalicu od nas, udarit će njome o kamen i razbiti je pa te male dijelove podijeliti među sobom. Malo je reći da me iznenadio način na koji se djeca ovdje odgajaju; od malena se pripremaju za težak život. Uvjeti za život su puno teži“, ističe Mario. 

„Najviše radim s djecom s tjelesnim nedostacima. Zadatak mi je pružiti im fizioterapeutsku podršku, vježbati s njima, ali i se igrati. Pomoći im da razviju osjećaj kako mogu biti aktivni sudionici u igri, jer kroz “Hrvatska krila pomoći” cilj nam je, ne samo pružiti terapiju, već stvoriti okruženje u kojem ova djeca mogu rasti, razvijati se i osjećati se prihvaćeno. Odlučili smo im slikovito dati krila“, kaže Mario. 

Najviše radim s djecom s tjelesnim nedostacima.

Po dolasku posjetio je jedno od sirotišta u tanzanijskom gradu Mbingi. Radio je grupne, ali i vježbe prilagođene potrebama pojedinog djeteta. Štićenici doma prvi put su imali priliku raditi ovakve vježbe, a Mario je tu kao njihov neumorni navijač koji ih bodri i vodi kroz svaki korak.

Zahvaljujući programu fizioterapije koji im omogućuje razvoj motoričkih sposobnosti, ovi mališani grade samopouzdanje i vjeru u vlastite mogućnosti. Kroz igru i njima prilagođene vježbe, djeca osjećaju radost, slobodu i snagu da mogu sudjelovati u svemu što čini djetinjstvo. Tako nestaju razlike, a djeca se osjećaju prihvaćeno. 

„Naglasak je na djeci s posebnim potrebama. Djeca u Tanzaniji su ionako zanemarena i imaju krajnje težak život, a pogotovo djeca koja su imaju posebne potrebe. Pokušavam doprijeti do njih, vidjeti koji je invaliditet u pitanju, pa onda prenijeti način rada ljudima koji inače brinu za njih“, kaže Mario. 

Djeca u Tanzaniji su ionako zanemarena i imaju krajnje težak život, a pogotovo djeca koja su imaju posebne potrebe.

U Tanzaniju je otišao nakon detaljne pripreme u udruzi Kolajna ljubavi koja pak surađuje s Papinskim misijskim djelima u Hrvatskoj. Dio je projekta „Hrvatska krila pomoći“ koji djeci s posebnim potrebama, primarno onima s tjelesnim nedostacima, omogućava pristup fizioterapiji i vježbama koje im mogu poboljšati svakodnevni život i implementirati ih u dječje radosti i igru, sukladno njihovim mogućnostima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja