Budi dio naše mreže

Nepregledan je broj znanstvenih studija koje utvrđuju štetnost internetske pornografije. No djeca i mladi u medijskom su prostoru i mimo stranica koje nude eksplicitne sadržaje izloženi brojnim sadržajima seksualnog karaktera, počevši od eksplicitnih glazbenih spotova, televizijskih reklama i filmova koji promiču golotinju sve do naoko bezopasnih aplikacija za razmjenu tekstualnih poruka.

/ hjb

Povodom nedavnoga Svjetskog dana obitelji, i uoči blagdana Marije Pomoćnice koju je sv. Ivan Bosco častio i snažno zazivao u svom radu s djecom i mladima, podsjećamo opet na nešto što nam često izmiče.

Projekt “Obitelj i mediji” upozorio je da u tolikoj raspršenosti seksualnih sadržaja u medijima najvažniju odgovornost imaju roditelji koji djecu u odgoju trebaju usmjeravati prema zdravu poimanju ljudske spolnosti, podsjeća portal Glasa Koncila.

“Istina je da u hipertehnološkom društvu poput našega postoji velik rizik da će djeca naići na sadržaje koji nisu primjereni njihovoj dobi i da će se naivno uloviti u razne zamke. Nadalje, živeći u hiperseksualiziranom društvu, puka znatiželja može biti jedan od razloga koji može djecu odvući do takvih sadržaja”, pojašnjavaju iz “Obitelji i medija”.

Pozvali su se i na talijanske stručnjake za ovisnosti među mladima, koji upozoravaju da znatiželja i potraga za novim spoznajama u mladih ni po čemu nisu sporne, no treba zabrinjavati izvor preko kojega će pokušati doći do onoga što ih zanima. “Zašto izabiru internet kao mjesto gdje će pronaći odgovore? Jedan od razloga može biti i nedostatak otvorenog dijaloga kod kuće o temama koje ih zanimaju”, piše projekt “Obitelj i mediji” i nastavlja: “Internet tako roditelje i odrasle zamjenjuje kao tumače kojima se oni mogu obratiti s povjerenjem. I to se događa vrlo često.”

“Roditelji su odgovorni za ispravan emocionalni razvoj svoje djece. Ako ih ostavimo same s mobitelima u rukama, ne dajemo im time oduška. Zapravo postajemo krivi jer otvaramo jaz”, zaključuju iz “Obitelji i medija”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja