Budi dio naše mreže

U Subotici je u nedjelju, 13. lipnja održana prva u nizu manifestacija ovogodišnje Dužijance. Na slavlje svoje Dužijance, svoje zahvale za žetvu i kruh svagdašnji okupila su se djeca. Manifestaciju je organizirao Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo". Šezdesetak djece Centra bilo je obučeno u bunjevačke narodne nošnje a predvodili su ih katedralni mali bandaš Davor Dulić i mala bandašica Marija Kujundžić uz pratnju malih badaša i bandašica iz Žednika (Adrian Sarić i Mia Nađ), Male Bosne (Luka Ivković, Tatjana Matković, Natalija Stipić) Bajmoka (Dominik Varga, Ema Crnković) i Svetozara Miletića (Alen Pekan i Valentina Ivanković).

/ mp/IKA

Misu je predvodio mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik, a s njim u zajedništvu bio je mons. Andrija Anišić, predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata i đakon Ferenc Sotanyi.

Bandaš i bandašica su pročitali misna čitanja, a druga djeca, obučena u bunjevačku narodnu nošnju, molila su molitve vjernika i prinijela su darove za euharistijsko slavlje i darove koji simboliziraju rad i plodove rada marnih zemljoradnika.

Propovijed je održao mons. Beretić. U svojoj propovijedi tumačeći Božju riječi 11. nedjelje kroz godinu naglasio je, obraćajući se okupljenoj djeci:

“Draga djeco, kako je lijepo rasti! Rast malenih se vidi i po tome, što više ne mogu obući neko svoje lijepo odijelo. Izrasli su ga. Nešto se slično događa i na našim njivama. Kaže Isus: ‘kao kad čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu.’

Od posijanog jednog zrna u klasu će se pojaviti puno zrna. Danas smo i zato ovdje, da Bogu kažemo hvala za čudo malog zrna i za čudo malog djeteta, koje raste i raste sve dok ne odraste… Ovdje smo i da molimo za našu djecu, da odrastu, da budu sve bolji i bolji, sve veseliji, da oni odgoje nove djevojčice i dječake, koji će biti još bolji i još veseliji. I djeca i odrasli trebaju biti oprezni u svom rastu. Postoji opasnost, da se počnemo praviti važni. Ne bi bilo dobro, da postanemo oholi. Da sačuvamo svoju skromnost pomoći će nam i današnji svetac, koji je bio veliki propovjednik, vrhunski profesor, a beskrajno ponizan. Sveti Antun će nam sigurno pomoći, da i mi budemo skromni i ponizni.”

Prinos darova

Na misi je pjevao katedralni zbor “Albe Vidaković” pod ravnanjem katedralnog orguljaša Miroslava Stantića.
Sveta misa je završena procesijom s Presvetim sakramentom oko katedrale, pjevanjem zahvalnice “Tebe Boga hvalimo” i euharistijskim blagoslovom.

Poslije mise djeca su u parku ispred katedrale odigrala tradicionalno kolo i načinila zajedničku fotografiju ispred spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, a potom je slavlje nastavljeno u HKC “Bunjevačko kolo”.

Ondje su bandaš i bandašica Marija i Davor predali predsjedniku Centra Lazaru Cvijinu blagoslovljeni kruh dječje Dužijance 2021. A on je djeci i gostima potom uputio riječi pozdrava i zahvale. Zahvalio je napose djeci na radosnom sudjelovanju u ovogodišnjoj dječjoj Dužijanci kao i roditeljima što uče djecu i podržavaju ih u njegovanju običaja bunjevačkih Hrvata te svojim suradnicima iz Centra na organizaciji. On je katedralnom malom bandašu i bandašici kao i svim prisutnim malim bandašima i bandašicama uručio i prigodne darove.

U izjavi za medije, predsjednik Udruge bunjevačkih Hrvata dr. Andrija Anišić objasnio je smisao manifestacije.

“Djeca u Dužijanci briga za budućnost Dužijance. Djeca su, naime, uvijek sudjelovala i u ‘velikoj’ Dužijanci, ali su tada uvijek bila u drugom planu. Stoga smo odlučili organizirati i posebnu Dužijancu za djecu kako bi djeca bila glavi dionici i sudionici Dužijance, što je vrlo lijepo prihvaćeno i od same djece ali i od njihovih roditelja i same hrvatske zajednice.”

Udruga bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” povjerila je prije nekoliko godina organizaciju te Dužijance Hrvatskom kulturnom centru ‘Bunjevačko kolo’ budući da Centar cijele godine radi s djecom od najmanjeg uzrasta te im je lakše organizirati tu manifestaciju. Manifestacija ‘Djeca u Dužijanci’ sastoji se iz tri dijela. U prvom dijelu djeca kroz igru, radionice i natjecanje, uče o povijesti Dužijance i drugim običajima bunjevačkih Hrvata te o samoj povijesti Hrvata u Bačkoj. U drugom dijelu manifestacije je folklorna večer s nastupima folklornih skupina različitog uzrasta djece te predstavljanje malog bandaša i bandašice kao središnjih likova dječje Dužijance.

“Djeca u Dužijanci”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja