Budi dio naše mreže

Pobačaj nije ni ljudsko ni međunarodno pravo

"Bioetičku minutu" Hrvatskoga katoličkog radija, u utorak 3. studenoga, dr. Jasenka Markeljević posvetila je Ženevskoj deklaraciji o konsenzusu u promicanju zdravlja žena i jačanju obitelji.

/ hk

Američki državni tajnik SAD-a Mike R. Pompeo ponosno je izjavio: “Svako dijete je sveti dar od Boga”, obrativši se sudionicima svečanog potpisivanja Ženevske deklaracije o konsenzusu u promicanju zdravlja žena i jačanju obitelji (Geneva Consensus Declaration on Promoting Women’s Health and Strengthening the Family) 22. listopada 2020. u Washingtonu.

Istaknuo je: “Deklaracija štiti zdravlje žena, brani nerođenu djecu i ponavlja vitalnu važnost obitelji kao temelja društva”. Vijest koju je objavio Washinton Post, svjetlo je nade u tami relativizma, u poplavi sukoba na temu kulture života i kulture smrti koji je dodatno ispuno svjetske medije. Pompeo je pozvao međunarodne organizacije, posebno agencije Ujedinjenih naroda, na odgovornost prilikom raspodjele novca namijenjenog pomoći siromašnijim zemljama, zahtijevajući zabranu financiranja onih organizacija koje promoviraju pobačaj kao međunarodno i ljudsko pravo.

Deklaraciju su potpisale 32 države, koje predstavljaju više od 1,6 milijardi ljudi, a iz Europe za sada Mađarska, Poljska i Bjelorusija. Temeljni cilj deklaracije je postizanje međunarodnog konsenzusa o temeljnoj ulozi žene i obitelji u društvu, istim pravima i uvjetima za osobni i profesionalni razvoj koje imaju muškarci, o afirmaciji svetosti i dostojanstva ljudskog života, o zaštiti nacionalnoga suvereniteta u odnosu na “ideološku agendu globalne politike” u onim pitanjima koja države imaju pravo samostalno regulirati. U Deklaraciji se također naglašava potreba zaštite obitelji kao temeljne jedinice društva, kao i važnost sustava UN-a u procesu provedbe tih vrijednosti.

Američki ministar zdravstva Alex Azar potvrdio je važnost korištenja ispravnoga i unaprijed dogovorena jezika u međunarodnoj politici: Deklaracija je mnogo više od izjave o uvjerenjima – ona je važno i korisno sredstvo za obranu ovih načela u svim tijelima Ujedinjenih naroda i u svim multilateralnim okruženjima, koje koristi jezik oko kojega su se države članice tih tijela prethodno dogovorile.

Države članice utvrdile su politiku koju će Ujedinjeni narodi voditi. Ne obrnuto. Ženevska deklaracija naglašava da međunarodni sustav zaštite ljudskih prava ne uključuje koncept ‘prava na pobačaj’ te, štoviše, da svaka država ima pravo oblikovati vlastito zakonodavstvo u tom području. Dakle, pobačaj može biti zakonom dana mogućnost, no pobačaj nije ljudsko pravo niti je pravo definirano u međunarodnim dokumentima.

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević / Foto: Josip Ninković

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević pročelnica je Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Zagreb, a predaje na katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja