Budi dio naše mreže

"Bioetičku minutu" Hrvatskoga katoličkog radija, u nedjelju, 24. listopada, prof. dr. sc. Jasenka Markeljević posvetila je dostojanstvu bolesne osobe.

/ mp

Dostojanstvo bolesne osobe bilo je u fokusu izlaganja Svetog Oca na dan sv. Luke, zaštitnika liječnika, na audijenciji održanoj za članove zaklade Campus Bio-Medico u Rimu koja podupire znanstvena istraživanja i aktivnosti istoimene Sveučilišne bolnice (osnovane 1993., inspirirane blaženim Alvarom del Portillom, španjolskim biskupom iz prelature Opus Dei, izvor: VaticanNews).

Papa Franjo je istaknuo: „Bolesnika stavite iznad bolesti, upoznajte njegov život i iskustvo, uspostavite odnos koji liječi srce. Svjedočite djelima. Nijedan život nije nedostojan življenja, jer ne zadovoljava zahtjev za profitom. Dobročinstvo zahtijeva davanje; znanje, kompetenciju i znanost treba dijeliti. Liječenje bez znanosti je uzaludno, kao što je znanost bez liječenja sterilna. Ujedinjeni u zajedništvo od medicine čine umjetnost koja ujedinjuje znanje i suosjećanje, profesionalnost i sažaljenje, kompetentnost i empatiju.

Pohvalivši aktivnosti Zaklade podsjetio je na poslanje katolika u zdravstvu: „Svaka zdravstvena ustanova, osobito ona s kršćanskim nadahnućem, trebala bi biti mjesto gdje se njeguje dostojanstvo osoba i gdje se može reći: Ovdje možete doživjeti terapiju ljudskog dostojanstva. Budite otvoreni za nadahnuća i iznenađenja Duha Svetoga u susretu sa situacijama koje zahtijevaju bliskost i suosjećanje.“

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević / Foto: Josip Ninković

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević pročelnica je Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Zagreb, a predaje na katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja