Budi dio naše mreže

"Bioetičku minutu" Hrvatskoga katoličkog radija, u nedjelju, 28. studenog, prof. dr. sc. Jasenka Markeljević posvetila je surogat majčinstvu.

/ dt

Uoči prve nedjelje adventa pojavio se oglas agencije za surogat majčinstvo: „U Kijevu Crni petak! VIP paket surogat majčinstva s popustom  u ukrajinskoj klinici BioTexCom od 15. do 26. studenog. Požurite ostvariti svoj san o bebi! All-inclusive“.

Svjedočimo procvatu marketinga  narudžbi i kupovine djece diljem svijeta unatoč restriktivnim zakonima  u većini država.  Apsurd moralnog ropstva surogat majki i klijenata  poništava doseg civilizacije 21. stoljeća. Svodeći dijete na predmet manipulacije, kupoprodaje i profita, poništava svetost i dostojanstvo osobe, ljubav i iščekivanje, nadu i radost. Suočeni s krizom identiteta i kulture, duhovnosti i vjere, svijesti i savjesti u ovo doba dočašća podsjetimo se na homiliju svetog Maksima Torinskog, biskupa iz 5. stoljeća: “Dok se spremamo prihvatiti Gospodinovo rođenje, odjenimo čisto odijelo bez mrlje. Govorim o odijelu duše, ne o odijelu tijela. Uresimo se u haljinama od svile, ali i svetim djelima! Raskošna odijela mogu pokriti udove, ali ne krase savjest”.

Izvori

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević / Foto: Josip Ninković

Prof. dr. sc. Jasenka Markeljević pročelnica je Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Zagreb, a predaje na katedri interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja