Budi dio naše mreže

Jedan je od dva hrvatska alpinetuma s 300-njak biljnih vrsta, neke su samonikle dok su druge donesene s drugih dijelova Velebita. Simbol mu je velebitska degenija koju je likovno izradio akademski slikar Eduard Kovačević. Godina proglašenja Vrta zaštićenim spomenikom prirode je 1969.

/ Sonja Kuzmić

Velebitski botanički vrt nalazi se u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, u neposrednoj je blizini Zavižana tek petnaestak minuta hoda od planinarskog doma. Vrt je osnovan 1967. godine na inicijativu dr. Frana Kušana (profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, nap. a.). Ideja vodilja osnivača botaničkog vrta bila je da se bogatstvo flore Velebita učiniti dostupnim kako znanstvenicima, istraživačima i zaljubljenicima u Velebit, tako i svim posjetiteljima koji obilaze sjeverni dio Velebita.

Kamenjar ili alpinetum efektan je ukras vrta ili dvorišta koji donosi dašak Mediterana ili planinskog pejzaža u enterijer doma.

Velebitski botanički vrt / Foto: NP Sjeverni Velebit /

Nedugo nakon osnivanja Vrta okolno područje proglašeno je Posebnim botaničkim rezervatom Zavižan – Balinovac – Velika kosa. Godina proglašenja Vrta zaštićenim spomenikom prirode je 1969. U njegovu središnjem dijelu je Balinovačka ponikva oko koje vodi kružna kamenita staza duga 600 metara, s nje se može uspeti planinarskim stazama na okolne vrhove – Veliku (Zavižansku) Kosu (1620 m n. v.), Balinovac (1602 m n.v.) i Veliki Zavižan (1676 m n. v.). Sa staze se odvajaju i kamenite stube kojima se može spustiti na dno Balinovačke ponikve.

Velebitski botanički vrt / Foto: NP Sjeverni Velebit /

Danas u Vrtu raste oko 300 biljnih vrsta od kojih su neke samonikle, dok su druge donesene s ostalih dijelova Velebita. Među njima su i neke rjeđe velebitske vrste – velebitska degenija, hrvatska sibireja, krški runolist, velebitski klinčić, kitajbelov jaglac, kitajbelov pakujac, hrvatska gušarka. Posebno je zanimljiva velika kamenjara na kojoj rastu brojne atraktivne vrste. Za obilazak Vrta potrebno je oko sat vremena laganog hoda, najbolji dio godine za posjet Vrtu su mjeseci lipanj i srpanj kad je većina vegetacije u cvatu.

Velebitski botanički vrt / Foto: NP Sjeverni Velebit /

U Vrtu se nalazi i botanička stanica, odmorište te klupe za posjetitelje. Biljne vrste označene su pločicama, a poučne table sadrže informacije o prirodnim vrijednostima Vrta.

Eko kutak

Kamenjar ili alpinetum efektan je ukras vrta ili dvorišta koji donosi dašak Mediterana ili planinskog pejzaža u enterijer doma. Spada u arhitektonsko biološke elemente vrta. U njemu se na relativno malom prostoru može posaditi mnogo raznovrsnih biljaka koje će svojim oblicima i teksturama stvoriti zanimljivu slike prirode u malom. Kamen dodatno upotpunjuje ovu sliku prirode. Ako nam je preostalo kamenja od zidanja kuće, ili smo strastveni ljubitelji prirodnih tvorevina u vrtu, lako ćemo pronaći malo prostora za kamenjaru ili alpinetum.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja