Budi dio naše mreže

Zajedno s Papukom, Dilj gorom, Krndijom i Psunjom ruši predrasude o Slavoniji kao nepreglednoj ravnici, sve zajedno imaju čak 67 planinarskih staza. Ime zahvaljuje hajduku Maksimu Bojaniću koji je u 19. stoljeću hajdukovao Požeškom kotlinom. Sa svojim uređenim planinarskim, pješačkim i biciklističkim stazama idealno je odredište za ljubitelje boravka u prirodi.

/ Sonja Kuzmić

Požeška gora ponos središnje Slavonije nalazi se neposredno uz južni kraj grada Požege. Istočno od Psunja i zapadno od Dilj gore smještena je između rijeka Rešetarice na zapadu, Orljavice na sjeverozapadu, Orljave na sjeveru i istoku te posavske nizine na jugu.

Ime zahvaljuje hajduku Maksimu Bojaniću koji je u 19. stoljeću hajdukovao Požeškom kotlinom. Većina utvrda na obroncima Požeške gore sačuvana je u nadzemnim ostacima, izuzetak je  Cernik koji je jedina u cijelosti sačuvana utvrda.

Maksimov hrast / Foto: HPD Sokolovac /

Najviši vrhovi su joj Kapavac (618 mnv.) i Maksimov hrast (615 mnv.). Maksimov hrast, iako 4 metra niži od Kapavca, popularniji je među ljubiteljima obilaska ove gore. Sjeverni pristranci Požeške gore su strmi (rasjedi), dok su južni više položeni.

Požeška gora prekrivena je hrastovom i bukovom šumom, a njezini niži djelovi su pod vinogradima i voćnjacima. Veća naselja u njezinu podnožju su Požega na sjevernom i Pleternica na njezinom južnom dijelu.

Požeška gora / Foto: HPD Sokolovac /

Krene li se od središta Požege „Stazom sokola“ prema Požeškoj gori, nakon kilometar i pol stiže se do vidikovca Sokolovac s kojeg puca prekrasan pogled na grad. Ime je dobilo po fra Luki Ibrišimoviću „Sokolu“, koji je, kako predaja govori, iz ovih krajeva protjerao Osmanlije. Požeška šetnica od Trga Sv. Trojstva preko Kalvarije do Sokolovca ima 16 poučnih ploča koje prikazuju biljni i životinjski svijet, vegetaciju, geološke zanimljivosti, povijest grada i Požeške gore.

Požeška gora / Foto: HPD Sokolovac /

Na blagdan sv. Grgura 12. ožujka kada grad Požega obilježava svoj dan, (spomen na bitku na brijegu Sokolovac 1688. godine kada je grad oslobođen od turske vladavine, nap. a.), organizira se susret slavonskih planinarskih društava i njihovih gostiju.

Požeška gora sa svojim uređenim pješačkim, planinarskim i biciklističim stazama idealno je odredište za sve ljubitelje boravka u prirodi.

Eko kutak

Kadifica / Foto: Flora magazin /

Ako ste zasadili rajčicu, obavezno joj pridružite kadificu koja je prirodni insekticid. Jednogodišnja je biljka podrijetlom iz Meksika, zovu je još i francuskom kadificom jer je u Europi bila prvo uzgajana na jugu Francuske. Listovi su joj tamnozelene boje i aromatični su. Ocvale cvjetne glavice treba uklanjati kako bi joj se pospješila cvatnja i produljila sezona cvatnje. Osušeni cvjetovi mogu se koristiti kao zamjena za originalni šafranin, a služi za bojenje hrane žutom bojom. 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja